Sjemita: het sjabbatjaar voor het land

Na zes jaar verbouwen en oogsten, een jaar rust

Gepubliceerd op: 13 mei 2021

Na het land in Israël zes jaar te hebben bewerkt en de gewassen en vruchten te hebben geoogst, moeten de boeren het elk zevende jaar laten rusten – het sjemita jaar. Een ‘Sjabbat voor het land’ noemt de Bijbel het. Wat er dat jaar toch groeit, heeft een gewijzigde status: je mag het niet oogsten en niet gewoon verkopen.
Het systeem heeft, naast een religieus doel, ook een duidelijke sociaal-economische functie. Gedurende dit zevende jaar is iedereen gelijk wat betreft de opbrengst van het land: zowel de landeigenaren als de landlozen. Bovendien laat het Bijbelse systeem ook alle schulden vervallen in dit jaar.

Maar een héél jaar je land niet mogen verbouwen en oogsten? Dat levert in deze moderne tijd wel praktische problemen op voor de landbouw in Israël.
De traditionele landbouwwerkzaamheden zijn aangevuld met kassen, hydrocultuur, siertuinen en een florerende bloemenindustrie. Hoe gaat de landbouw in Israël om met het rustjaar voor de grond?

Daarover vertelt onze docent rabbinica Leo Mock je in de online audiocursus Landbouw en Sjemita. Hij laat je zien hoe prachtig de regels van Sjemita aansluiten bij de fairtrade-trend van tegenwoordig. Sjemita gaat tenslotte helemaal over duurzaam omgaan met natuurlijke hulpbronnen.

je kunt de cursus starten nadat de betaling is afgerond. De cursus staat klaar in je account en je kunt op elk gewenst tijdstip zo vaak je wilt naar de cursus gaan.

Schaf op onze website de cursus Landbouw en Sjemita aan - je kunt de lessen volgen op een tijdstip dat jou uitkomt.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.