Boekennieuws

Recent verschenen Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws uit boekenland

Gepubliceerd op: 16 december 2021

Reading by Lamplight - George Clausen (1852–1944). Meer over deze Britse kunstschilder op tate.org.uk/art/artists/sir-george-clausen-96.

Studia Rosenthaliana Volume 47, Issue 2, 2021
Journal of the History, Culture and Heritage of the Jews in the Netherlands

Rachel Boertjens, Bart Wallet, David Wertheim, Irene Zwiep, ed.

Amsterdam: Amsterdam University Press, 2021
Aantal blz.: 186
ISBN: ISSN 1781-7838
Vertaald door: Studia Rosenthaliana verschijnt in het Engels

Het tweede nummer van Studia Rosenthaliana van de jaargang 2021 bevat weer tal van fascinerende artikelen over Joodse geschiedenis. Bekijk de inhoud op Studia Rosenthaliana - Current Issue.
Je kunt de artikelen in abstract lezen of, dankzij Diamond Open Access, als volledige tekst.


Studia Rosenthaliana is 's werelds enige wetenschappelijke tijdschrift over de geschiedenis, cultuur en erfgoed van de Joden in Nederland, zijn koloniën en de diaspora. Het is in 1967 opgericht door de Bibliotheca Rosenthaliana, Universiteit van Amsterdam, en bestrijkt een breed scala aan onderwerpen. Studia Rosenthaliana is een dubbelblind peer-reviewed ,volledig open access Engelstalig tijdschrift. Het verschijnt tweemaal per jaar.

Geschiedenis
Van 1967 tot 1998 verscheen Studia Rosenthaliana bij Van Gorcum, bij Amsterdam University Press van 1999 tot 2001 en van 2002-2014 bij de Leuvense uitgeverij Peeters. Alle voorgaande nummers behalve 2014 zijn gedigitaliseerd en te vinden op JStor.

Sinds 2020 verschijnt het tijdschrift weer bij Amsterdam University Press. Het proces van redactie en uitgave wordt gecoördineerd vanuit het Menasseh ben Israel Instituut voor Joodse Sociale en Culturele Studies in Amsterdam, een academische samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdams Joods Cultureel Kwartier.

Israel, 10 jaar later
Van lieveling tot paria

Hans Knoop

Leeuwarden: Just Publishers, 2021
Aantal blz.: 256
ISBN: 9789089756237

Voor deze nieuwe uitgave schreef journalist Hans Knoop een lange inleiding, getiteld 10 jaar later. Hierin uit hij zijn bitterheid over het feit dat men na jarenlang praten en onderhandelen nog niets is opgeschoten.

In het voorjaar van 1967 wordt de jonge reporter Hans Knoop, op eigen verzoek, de eerste Telegraaf-correspondent in Israël. Vanuit Tel Aviv doet hij van uur tot uur verslag van de Zesdaagse Oorlog. Zes jaar later bericht Knoop over een nieuwe oorlog: de Jom Kipoer Oorlog. Ook werkt hij ruim tien jaar als correspondent in de Benelux voor Israëls grootste krant Yediot Achronot.
Aanvankelijk behoort Knoop tot de haviken in het Israelisch-Arabisch conflict. Gaandeweg begint zijn visie echter te kantelen. Hij komt tot de overtuiging dat alleen een twee-statenoplossing vrede en verzoening tussen Joden en Palestijnen kan brengen.
In zijn boek gaat hij uitvoerig in op het internationale isolement waarin de staat Israël in de loop der jaren terecht is gekomen. Hij rekent hij af met tal van Israël bashers. Knoop staat ook uitgebreid stil bij het feit dat Israël zelf verre van onschuldig is in zijn steeds groter wordende isolement.

Hans Knoop (1943) is sinds zijn jeugd actief betrokken bij de Joodse gemeenschap en de staat Israël. Hij maakte wereldnieuws met zijn reportages over oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Hans Knoop werkt als freelance journalist, is een veelgevraagd spreker en schreef verschillende boeken, waaronder De zaak Menten.



Onbegrensd Israël

Johannes Gerloff, Heinz Reusch

Zwolle: Scholten Uitgeverij, 2021
Aantal blz.: 80
ISBN: 9789083114941

Het Joodse volk heeft eeuwenlang gebeden voor de mogelijkheid terug te keren naar Zion, het hart van Israël, het Beloofde Land. Dit diepe verlangen werd aan het begin van de negentiende eeuw werkelijkheid. Sindsdien zijn miljoenen Joden 'thuis'gekomen en heeft Israël een aantal bijzondere hoofdstukken aan zijn geschiedenis kunnen toevoegen, met als hoogtepunt de stichting van de staat Israël in 1948. Anno 2021 is Israël uitgegroeid tot een volwassen, moderne democratie in een verdeeld Midden-Oosten. De grenzen en geschiedenis van het land worden voortdurend betwist, tot in de Verenigde Naties toe.
Velen dringen aan op de (her)verdeling van het land, waarbij Israël grote delen van het hartland onder druk van internationaal recht zou moeten afstaan aan de Palestijnen.

Aan de hand van kaarten nemen de auteurs de lezer mee door de recente geschiedenis van Israël en zijn grondgebied, van de Ottomaanse overheersing in de negentiende eeuw tot de meest recente situatie. Het levert een verrassend perspectief op en is een onmisbare hulp om de huidige conflicten rond Israël beter te begrijpen.

Johannes Gerloff (1963) is theoloog en journalist en woont sinds 1994 met zijn gezin in Israël. Hij groeide op in Duitsland en studeerde theologie in Duitsland, Canada en Tsjechië. Gerloff schrijft en doceert over actuele zaken met betrekking tot Israël en de omringende landen en geeft regelmatig lezingen. Hij heeft diverse boeken geschreven waarin de relatie tussen Joden en christenen centraal staan. Daarnaast heeft hij diverse videoseries geproduceerd.
Heinz Reusch werd in Duitsland geboren en woont sinds 1970 in Israël. Hij is gediplomeerd gids en heeft in de afgelopen twintig jaar talloze groepen toeristen rondgeleid in Israël.

In de Seforimchatter podcast wordt gesproken over seforiem (heilige teksten en werken die daarop betrekking hebben), wereldse Joodse boeken, boeken over Joodse geschiedenis et cetera. Onder de gasten bevinden zich rabbijnen, professoren, historici, auteurs, redacteuren en anderen op dit gebied.
Op 12 december  kwam Emile Schrijver (algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam)  praten over de Joodse boekcultuur, manuscripten en de drukgeschiedenis van het Joodse boek, en dat niet alleen. 

Op seforimchatter.buzzsprout.com vind je dat gesprek bovenaan een lange lijst eerdere podcasts.


Het online literaire magazine Mosaic organiseert op woensdag 22 december om 01.00 uur een live gedramatiseerde voorleessessie van verhalen uit Red Cavalery (De rode ruiterij). In het boek volgen we de ambitieuze en heimelijk Joodse Isaak Babel die tijdens de Russische burgeroorlog mee vecht met het Rode Leger. Daar ziet hij de schokkende wreedheid en het welig tierende antisemitisme, terwijl hij tegelijkertijd ontroerd wordt door de tradities van het alledaagse Joodse leven. Maar wat moet je doen als Jood, omringd door kozakken en communisten?
De voorleessessie sluit aan op het artikel Isaac Babel's Guide to Life and Death.

Om de Premiere of Isaac Babel’s “Red Cavalry” te kunnen bijwonen moet je je registreren. Daarmee kun je ook twee maanden kosteloos Mosaic lezen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.