Op televisie: Ik bedek mijn schmerz met mijn nerts

De flamboyante dames van Amsterdam-Zuid

Gepubliceerd op: 28 april 2021

Vanaf 1933 gaven zij kleur aan de Amsterdamse Beethoven-buurt: flamboyante dames van Duits-Joodse komaf. Menig winkelier wist daarvan mee te praten. Ze flaneerden er, ook na 1945, alsof ze zich in het vooroorlogse Berlijn bevonden.

In de indringende documentaire Ik bedek mijn Schmerz met mijn nerts (1999) portretteerden Renee Sanders en Ewald Wels drie van hen.
Ilse Hecht, Helge Domp en Inge Heinemann hebben niet kunnen ontkomen aan de gruwelijkheden waarvoor ze in de jaren dertig uit nazi-Duitsland naar Nederland zijn gevlucht. Maar de allure waarmee ze zich hun leven lang wisten te omringen bood tegenwicht aan hun geschonden innerlijke wereld.
Met hun nadrukkelijke aanwezigheid, Schwung, grandeur en eruditie vertegenwoordigden zij een aspect van het vooroorlogse, kosmopolitische Midden-Europa dat niet langer bestaat.
Van de geportretteerde dames is inmiddels niemand meer in leven. Dit maakt dat de film meer is dan een eerbetoon. Juist doordat zij er niet meer zijn en hun leefwereld definitief voorbij is, heeft de documentaire aan cultuurhistorisch belang gewonnen.

Ik bedek mijn Schmertz met mijn nerts wordt opnieuw op televisie vertoond bij de lokale Amsterdamse zender AT5 op dinsdag 4 mei om 23.00 uur. De uitzending wordt voorafgegaan door een aflevering van Special report.
Landelijk is de documentaire te zien op NLziet.
Bij de meeste providers zit AT5 in het basispakket (hoewel niet geheel landelijk), bij KPN en XS4All alleen als extra optie.
Online is de documentaire niet te zien.

Ter nagedachtenis aan Inge Heinemann, Brakel 1915 - Amsterdam 2001, Ilse Hecht, Görlitz 1908 - Amsterdam 1998, Helge Domp, Münster 1915 - Amsterdam, 2021 en hun leeftijd- en lotgenoten.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.