Pesach bij Crescas

Gepubliceerd op: 18 maart 2021

En voor het tweede jaar wordt deze Pesach anders dan we al zo lang gewend zijn … een seder met alleen je eigen huisgenoten plus één persoon van daarbuiten aan tafel, de diensten in de synagoge uitsluitend via Zoom, zou het ooit kunnen wennen?
Anderzijds: nu kun je ook met familie die ver weg woont via Zoom, Facetime of ander digitaal beeldmedium de Haggada lezen en aan de hand daarvan met elkaar spreken over wat dat oeroude verhaal ons te zeggen heeft over de actualiteit van nu.

Tussen alle schoonmaak, boodschappen en andere voorbereidingen door maken wij nog wel een nieuwsbrief: we zijn er wél op vrijdag 26 maart, slaan dan één week over (dus op vrijdag 2 april komt er geen nieuwsbrief) en zijn terug op vrijdag 9 april.

Kijk vooral wel af en toe op onze website crescas.nl: interessante actualiteiten blijven we vermelden!

Alle medewerkers van Crescas wensen je Chag Pesach Sameach!

We halen ook in 2021 de website haggadot.com weer uit het digitale archief. Zeker in deze tijd, waarin zoveel mensen door corona aan huis gekluisterd zijn, is het fabriceren van je eigen Haggada een heerlijk en zinvol tijdverdrijf! Maak een account aan en ga aan de slag, of blader eens door de afbeeldingen- en ideeënbibliotheek!

Mexicaanse matzebrei

Joden in Mexico vieren Pesach op z'n Mexicaans, met matses van maismeel en gefilte fisch waar de nodige hete pepers aan te pas komen: met recht een mash-up van cultuur en tradities!
Het recept van Mexicaanse matsebrei vind je op West of the Loop.


Elders in deze nieuwsbrief kun je op video zien hoe matses machinaal worden gemaakt.
Leuk om in het artikel How Matzah Became Square te lezen over de voorgeschiedenis van de befaamde matses van Manischewitz. De tekst is een pdf, dus die kun je ook downloaden!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.