Kort nieuws

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 27 oktober 2022

We ontkomen er niet aan: het bezoek van de Britse Holocaustontkenner David Icke op 6 november. Ronny Naftaniel zette een lawaaidemonstratie op om Icke te overstemmen, en Femmetje de Wind besteedde haar column op Jonet aan de Joodse afkomst van de revisionist.
Op dit moment is nog niet bekend of de gemeente Amsterdam Icke kan verbieden te spreken of dat hem zelfs de toegang tot ons land kan worden ontzegd.

Kanye West, de rapper die wereldwijd op de voorpagina's belandde vanwege zijn antisemitische uitspraken, was beeldmerk voor het sportschoenenmerk Adidas, maar dat bedrijf nam de tijd om zijn beeldmerk te verwijderen. JTA zag dat Adidas een onfrisse historie heeft. lees meer in The Nazi history of Adidas, the sportswear giant that took weeks to drop Kanye West over antisemitism.

In Tablet Magazine vonden we het artikel From Knock Knock to the Goodbye. Daarin lees je over Robby Berman, een Amerikaans-Israëlische religieuze Jood met een bruine gehaakte kippa op zijn kortgeknipte haar, die een groot aantal woorden en uitdrukkingen uit de Palestijns-Arabische spreektaal verzamelde. "Je kunt de verschillen tussen mensen op zoveel manieren overbruggen", vindt hij, "en taal is daarbij heel belangrijk."

Dit weekend is het Halloween, niet te missen voor wie een beetje heeft opgelet. De uitgesneden pompoenen met een lichtje erin, enge tanden, bloed, spinnenwebben en heksenmutsen zijn volgende week weer verdwenen, maar sommige dingen blijven, ontdekte Hey Alma. De kenmerken die met heksen worden geassocieerd blijken te wortelen in christelijk bijgeloof over Joden in het vroegmoderne Europa... Lees meer in The Antisemitic History of Witches.

Hadassah Magazine sprak met actrice Judy Sheindlin, die 25 jaar lang de populaire Amerikaanse rechtbankserie Judge Judy vorm gaf. De serie is weg bij CBS en vanaf november te zien op Amazon. Lees meer in From ‘Judge Judy’ to ‘Judy Justice’.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.