Dagboek van Mozes Flinker

1942-1943

Gepubliceerd op: 2 september 2021

Dagboek van Mozes Flinker
1942-1943

Mozes Flinker

Amsterdam: Amphora Books, 2020
Aantal blz.: 180
ISBN: 9789064461187

De Haagse Mozes Flinker, een orthodox-Joodse jongen van zestien jaar, vlucht in 1942 met zijn ouders, broer en zussen naar Brussel. Daar begint hij met zijn dagboek. Hij schrijft over dagelijkse beslommeringen: de eerste verliefdheid, waar er nog broodbonnen te krijgen zijn, de ruzies tussen zijn ouders. Daarnaast legt Mozes de belangrijke gebeurtenissen vast ― het strijdverloop, de inperkingen voor Joden, de toespraken van Hitler ― en hoe zijn omgeving daarop reageert. Maar bovenal zoekt hij in Dagboek van Mozes Flinker vanuit zijn rotsvaste geloof in God naar een verklaring voor het grote lijden van de Joodse gemeenschap.
Net als Anne Frank, Etty Hillesum en al die duizenden andere chroniqueurs van de Tweede Wereldoorlog legt Mozes Flinker de jaren van vervolging en vernietiging op papier vast. "Deze jonge dagboekschrijvers", schrijft historicus prof. dr. Saul Friedländer in het voorwoord, "noteren de handelswijze en de dagelijkse wreedheid van de daders. Ze getuigen van de eigen alledaagse wereld vol radeloosheid, geruchten, illusies en hoop, meestal tot aan het einde. In die context is het dagboek van Mosje Flinker niet uitzonderlijk. Maar de bijzondere thema’s waarover hij schrijft, maken zijn aantekeningen tot een opmerkelijk document. De vragen die erin worden gesteld vormen tot op de dag van vandaag een uitdaging."

Druk medio oktober 2021 met voorwoord van Saul Friedlander.

Moshe Ze'ev Flinker (Den Haag, 2 oktober 1926 - Auschwitz, 1944), ook wel bekend als Maurice Wolf Flinker, was een Nederlands dagboekschrijver en slachtoffer van de Sjoa. Hij werd geboren als de zoon van de Poolse Noah Eliezer Flinker, die naar Nederland was geëmigreerd.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.