Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends waarvan je vooral in eigen huis kunt genieten

Gepubliceerd op: 9 december 2021

Winter in de Amsterdamse Jodenbuurt in 1877, van de Nederlandse kunstschilder Pieter Gerardus Vertin (1819-1893).

Zondag 12 december kun je mee met een digitale stadswandeling, waarbij Joodse Amsterdammers en Surinaamse Amsterdammers je meenemen naar unieke plaatsen in het centrum van Amsterdam: de verborgen pareltjes van de stad. Zo leer je én de stad én mensen kennen die je anders misschien niet zo gemakkelijk zou tegenkomen! De digitale wandeling begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur. Mail je aanmelding aan amsterdammers@dander.nl. Je krijgt de login gegevens per mail toegezonden.


De documentaire Wieder Gut? (2019) van de Amsterdamse filmmaker Ruben Gischler en de Duitse politicoloog Tobias Müller is een roadtrip door Nederland en Duitsland om te kijken hoe de huidige bewoners omgaan met het verleden van de jodenvervolging in hun woonplaatsen.

In hoeverre zijn zij bereid dit te betrekken op hun eigen geschiedenis én op het heden?

Type:
film
Wie:
Joods Cultureel Kwartier
Waar:
Auditorium Joods Museum , Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam
Wanneer:
vrijdag 17 december 2021
Tijd:
14.00 uur

De splinternieuwe concertserie AKB LAB van het Bimhuis in Amsterdam is de komende tijd de speeltuin van de Amsterdam Klezmer Band. Op maandag 20 december onderzoeken ze samen met drummer Han Bennink en rietblazer Joris Roelofs de grenzen tussen klezmer en jazz. Het eerste uitje van de musici o.l.v. Job Chajes gaat de wereld in als Jazz ontmoet klezmer AKB-style!
Meer informatie op Bimhuis AKB LAB.

Het Universitair Debatcentrum Spui 25 besteedde op 4 november 2021 aan de in 2019 ontdekte tekeningen van Franz Kafka. Nu zijn deze en andere tekeningen van de beroemde schrijver voor het eerst in boekvorm samengebracht. Schrijver Arnon Grunberg, Andreas Kilcher, de ontdekker van de tekeningen, en kunst- en fotohistoricus Joke de Wolf bespraken Kafka’s veelzijdige kunstenaarschap. Het gesprek is online terug te zien.


Type:
debat
Wie:
SPUI25
Waar:
online
Wanneer:
donderdag 9 december 2021
Tijd:
altijd online

Stephen Fry legt uit welke rol taal speelt in de geschiedenis. De Sjoa had nooit kunnen plaatsvinden zonder de vrijwillige deelname van wat Daniel Goldhagen in zijn boek Hitler's Willing Executioners "gewone Duitsers" noemt - de manier waarop Joden in woordgebruik werden ontmenselijkt maakte de weg vrij voor fascisme en massamoord.
Het fragment is afkomstig uit de vijfdelige serie Fry's Planet Word (helaas niet meer online beschikbaar), waarin de schrijver focust op taal en taalgebruik.. 

Stephen Fry on the Power of Words in Nazi Germany: How Dehumanizing Language Laid the Foundation for Genocide

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Jessica Roitman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Asjkenazische en Sefardische Joden in Amsterdam...

De Sefardische gemeente Amsterdam was in de 17e eeuw toonaangevend in de westelijke diaspora. Gedurende de 17e eeuw was het de moedergemeenschap voor de rest van de Sefardische nederzettingen in...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.