Joods Virtueel Museum

Een unieke verzameling werken van Nederlands-Joodse schilders, dankzij de digitale techniek haast mooier

Gepubliceerd op: 21 juli 2022

Het Joods Virtueel Museum is opgericht door een particuliere collectioneur die al veertig jaar judaïca verzamelt.

Schilderijen, aquarellen en litho’s van Nederlands-Joodse schilders hebben zijn grootste belangstelling, maar hij bezit ook een uitgebreide verzameling Joodse munten en antieke Joodse documenten - die zullen te zijner tijd ook in het Joods Virtueel Museum kunnen worden bekeken.

De drijfveer van deze anonieme verzamelaar - zijn familie noemt hem een 'verzamelverslaafde' - om een collectie judaïca te beginnen, ontstond toen hij ontdekte dat op het Waterlooplein Joodse objecten en documenten voor de spreekwoordelijke habbekrats van eigenaar wisselden. Hij besloot dit Joodse erfgoed te redden. Vervolgens werd hij een trouw bezoeker van veilingen, zowel fysiek als de laatste jaren ook digitaal.
Zo groeit de collectie nog altijd.

Op Het Joods Virtueel Museum is de collectie gerangschikt naar het tijdstip van overlijden van de kunstenaar: voor, tijdens of na de Tweede Wereldoorlog. Het vierde gedeelte is gewijd aan de niet-Joodse schilder Gerard Johan Staller, die in de jaren 1915-1930 in de verdwenen Joodse wijk van Amsterdam heeft gewoond en daar in honderden schilderijen het Joodse leven van de marktkooplui en overige bewoners heeft vastgelegd.

De website is bedrieglijk eenvoudig, maar wat zich achter de tabs openbaart, is zó bijzonder! Er is zelfs plaats ingeruimd voor Kinderkunst.

Het Joods Virtueel Museum heeft ook een Facebookpagina.

En mocht je in het virtuele museum zijn verdwaald of meer willen weten, aarzel niet om je vraag te stellen op een formulier. De curatoren van het JVM laten weten over de verschillende Joodse schilders (m/v) nog veel meer informatie beschikbaar te hebben.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.