Wie schrijft, die blijft: een keramisch kunstproject

vrijdag 3 juli 20

Perron 1 presenteert in Kunststation Delden de installatie ‘Wie schrijft, die blijft’, een ‘grafo-misjpocho-logisch’ experiment in gebakken klei, vervaardigd door John Löwenhardt. Het project omvat 21 tegels met op ieder tegel een woord in een ander handschrift uit de eigen familiegeschiedenis.

John Löwenhardt is gepensioneerd politicoloog en beginnend keramist. Hij drukt in dit experiment zijn Joodse familiegeschiedenis uit in keramiek.
In het familiearchief heeft hij de bewaard gebleven handschriften sinds 1846 geïnventariseerd. Eén woord uit ieder handschrift heeft hij in cobalt oxide overgebracht in de ongebakken glazuur op een handgevormde tegel van 13 x 13 cm, het majolica-procédé.
Twaalf van de tegels vertellen verhalen uit de jaren 1846-1939, zes uit de Sjoa en drie uit de naoorlogse jaren.
De landschappelijke achtergrond van de installatie is het prachtige, groene Twents-Duitse grensgebied.

De installatie 'Wie schrijft die blijft' is van 7 juli tot en met 5 september 2020 permanent te bezichtigen vanaf het perron en de straat in expositieruimte Perron-1, de voormalige wachtkamer van het stationsgebouw van Delden aan de Stationsweg 1-5.
De verhalen achter de tegels zijn bijeengebracht in een digitaal 'boek' dat je hier kunt inzien.


Een fragment van een briefje dat Elie Weijl in 1942 schreef vanuit Westerbork. Daarin komt het woord 'louloene' voor, dat op de tegel is aangebracht. De gedetailleerde geschiedenis van Elie Weijl staat in het digitale boek.

John Löwenhardt werd in 1947 geboren in een Joods gezin in Almelo. Zijn grootmoeders waren opgegroeid in Oldenzaal en Denekamp, zijn grootvaders in Oberhemer (Sauerland) en Almelo. Geen van hen heeft hij gekend. Na een jeugd in Twente vertrok hij in 1964 naar Amsterdam. Hij promoveerde in 1981 aan de Universiteit van Amsterdam. Löwenhardt werkte als wetenschappelijk medewerker en hoogleraar aan diverse universiteiten en besloot zijn carrière als senior analist bij de rijksoverheid. In 2010 begon hij een intensieve speurtocht naar zijn verloren gegane Joodse familie. Sinds 2013 publiceert hij familieverhalen op zijn website LoewenhardtFoundation.org

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.