De Joodse wereld in 2021

Jaaroverzicht

Gepubliceerd op: 13 januari 2022

Net als in Nederland speelde de doorzettende opkomst van het antisemitisme in de Joodse wereld in 2021 een grote rol. Los daarvan namen het geweld en de excessen tegen Joodse doelen toe, onder meer in Groot-Brittannië en Duitsland. Maar er waren ook initiatieven om Joodse gemeenschappen extra te beschermen, de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) tegen te gaan en om de herinnering aan de Sjoa levend te houden.
In Israël woedde in mei 2021 een mini-oorlog tegen terreurbeweging Hamas, wat ook impact had op Joodse gemeenschappen in de wereld. Het land blonk uit in het tijdig vaccineren van de bevolking en was qua coronabestrijding een voorbeeld voor de internationale gemeenschap. Verder was er een opmerkelijke regeringswissel: premier Benjamin Netanjahoe werd na meer dan tien jaar afgelost door een bonte coalitie van kleine partijen met rechts-nationalist Naftali Bennett aan het hoofd.

Jonet.nl bespreekt per maand een of meer opmerkelijke nieuwsfeiten, te beginnen met de film Lykke Per (Gelukkige Per) uit 2018, een Deense ‘Downtown Abbey’ met een Joods tintje.

Lees verder in De Joodse wereld in 2021 – jaaroverzicht.

Item in samenwerking met Jonet.

meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.