Kunst en cultuur

Gepubliceerd op: 26 augustus 2021

Twee rabbijnen (1962), pastelkrijttekening van Anatoli Kaplan (Rogatsjev, 1902 - Leningrad, 1980)


Valerie Hamaty, Arabisch-Israëlisch, en Tamir Grinberg, Joods-Israëlisch, zingen Leonard Cohens song 'Hallelujah' in het Arabisch en Engels op de Israëlische talententencompetitie The Next Star.

Hamaty en Grinberg maakten dinsdag 3 augustus 2021 met hun duet grote indruk op de jury en kregen een staande ovatie van het hele publiek.
De jury was van mening dat de zangers het beste duet van de show tot nu hadden gepresenteerd. "Dit is misschien wel de beste vertolking aller tijden van deze geliefde song."
'Halleluhah' werd in 1984 gecomponeerd en uitgebracht door singer-songwriter Leonard Cohen (1934-2016).

Valerie Hamaty and Tamir Grinberg perform 'Hallelujah'

Ouderen onder ons herinneren zich van vroeger vast nog wel dat zware meubel van hout en staal met daarop een naaimachine. Het loodzware ding was niet te missen in het huis van ouders, grootouders of op zolder, onder het stof ...
Meestal was dat een Singer. Het logo en de belettering waren (en zijn) uniek, en staan, zeker voor de oudere generatie, voor een absoluut topapparaat.

Het blog Singer sewing machines. Production on a grand scale op de website van europeana.com vertelt de geschiedenis van 'de Singer', van het prille begin in 1850 toen de Amerikaanse zakenman Isaac Merritt Singer, (1811-1875)  op het idee kwam om het gangbare stiksteeksysteem met gebogen naald te verbeteren. Zijn uitvinding zou bepalend worden voor alle naaimachines, tot op de dag van vandaag.

Singer naaimachines hebben nog altijd een klein draadje naar Nederland, want Isaac was een kind van de Nederlandse Ruth Benson en de Duitse Adam Reisinger, die zijn naam veranderde in het minder Duits klinkende Singer.

Isaac Singer ontwierp een naaimachine met een spoel met een rechte naald die recht op en neer ging in plaats van in een cirkel zoals eerdere naaimachines deden.

Hierdoor werden naaimachines veel betrouwbaarder en sneller, en in 1851 vroeg Singer patent aan voor dit nieuwe ontwerp.

Lees meer in Singer sewing machines. Production on a grand scale.

STUDIA ROSENTHALIANA

Studia Rosenthaliana, Journal of the History, Culture and Heritage of the Jews in the Netherlands is het enige academische tijdschrift over de geschiedenis van de Nederlandse Joden ter wereld.

Het Menasseh ben Israel Instituut heeft het tijdschrift opnieuw gelanceerd als een "double-blind peer-reviewed fully 'diamond' open access academic journal", uitgegeven door Amsterdam University Press en vormt het redactiesecretariaat.

Het tijdschrift is volledig Engelstalig, meer informatie via: https://mbii.nl/studia-rosenthaliana/

Item in samenwerking met Menasseh Ben Israel Instituut.
Logo samenwerking 'Menasseh Ben Israel Instituut'
De ruimte van Herman Hertzberger - architectuur als sociale opgave. Programma terug te zien via de video.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.