Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit het aanbod aan kunst en cultuur waarvoor je in deze coronatijd (meestal) het huis niet uit hoeft.

Gepubliceerd op: 3 december 2020

  • Het Mauritshuis in Den Haag is het eerste gigapixelmuseum ter wereld. Dat betekent dat je het museum nu ook via een virtuele, levensechte omgeving kunt bezoeken. Je wandelt door het museum, en kunt 36 van de meesterwerken uit de collectie, waaronder alle Vermeers, vier Rembrandts, drie Jan Steens, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter tot in het allerkleinste detail te bewonderen. Je herkent de optie meteen door het camera-icoontje bij de betreffende doeken.
  • Je kunt je nu al aanmelden voor Yiddish New York 2020 Online, het grootste en belangrijkste Jiddisj-festival in de VS, met muziek, lezingen,films, workshops klezmer, dans en theater. Actuele informatie op de Facebookpagina van Yiddish New York Festival. Het is niet gratis, maar als je bereid bent te betalen, heb je ook wat!
  • Een buitenkansje voor liefhebbers van klassiek 'verismo': zondag 6 december om 17.00 uur kun je op Arte online Giuseppe Verdi's opera Simone Boccanegra zien en horen zoals die eerder dit jaar door de opera van Zürich werd opgevoerd.
  • Oy Vey Amsterdam is een onvervalste 'grass roots Joodse culturele hub'. In een mail schrijft de organisatie: "Het is weer bijna zover: latkes en soefganiot overdosis here we come :). En wat je dan écht wil hebben zijn de Oy Vey chanoeka kaarten! Want in deze waanzinnig digitale tijden kunnen we allemaal wel een dosis analoge liefde gebruiken." je kunt de kaarten per stuk of als set bestellen in de Oy Vey digitale winkel.
  • 'Mensch' is een podcastserie met onderduikverhalen uit de Tweede Wereldoorlog, gemaakt door historicus en beeldend kunstenaar Astrid Dekkers. Je kunt de podcasts beluisteren op podcastluisteren.nl/pod/Mensch

De Sephardic World Meetings zijn een initiatief van de Britse David Mendoza en de Nederlander Ton Tielen. Op zondagavond (uitgezonderd Joodse feestdagen) praten experts en leken via Zoom 45 minuten tot een uur over Sefardische geschiedenis en/of genealogie. Zondag 6 december kun je de Sephardic World Meeting '"My Heart is in the East…" Financial support for Eretz Israel from the farthest West' bijwonen. Dan vertelt Ton Tielen over zijn onderzoek in de Amsterdamse en Londense Sefardische archieven.
Meld je aan voor deze Zoom meeting. Per mail kun je updates ontvangen van de Sephardic World Meetings, en kijk ook eens op de Youtube pagina van Sephardic Genealogy!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.