Kunst en Cultuur

Een kleine greep uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, deze week alleen live!

Gepubliceerd op: 14 april 2022

De olijvenoogst van de Israël, van de schilder Reuven Rubin

Reuven Rubin werd geboren in Roemenië en emigreerde in 1922 naar Israël. Hij was een van de weinige vroege, Israëlische kunstenaars die internationale erkenning kreeg. Rubin genoot succes in een tijd dat de kunstmarkt in Israël nog zeer klein was. Nog altijd wordt voor zijn werk de hoofdprijs betaald. 
Rubin maakte naam met zijn levendige landschappen van Israël, het land dat hij zo innig lief had. Hij schilderde graag olijfboomgaarden en Jeruzalem, maar ook bloemen, menselijke figuren en paarden verschenen voor het eerst in de jaren dertig en zouden een belangrijk onderwerp voor hem blijven tot ver in de jaren zestig.

Op donderdag 28 april 2022 vindt voor het eerst een Jom Hasjoa herdenking plaats in Amstelveen, bij het ‘Joodse’ monument Nooit Meer Teruggekomen aan de Amsterdamseweg/Prins Bernhardlaan.
Alle belangstellenden zijn welkom.

Het programma start om stipt 11:00 uur ’s morgens en duurt circa 30-40 minuten. Er zal onder meer Kaddisj en Jizkor worden uitgesproken.

De organisatie is in handen van Stichting Zikna en Stichting Amstelveen Oranje (destijds initiatiefnemer van dit monument).

's Avonds om 19:00 uur vindt de Nationale Jom Hasjoa herdenking plaats in de Portugese synagoge van Amsterdam. Deze wordt georganiseerd door 34 Joodse organisaties in Nederland.
De stichtingen willen uiteraard niemand weerhouden om de nationale herdenking bij te wonen. Maar wie niet in staat is om 's avonds naar Amsterdam te reizen, is welkom om de bescheiden herdenking in Amstelveen bij te wonen.

Voor meer informatie: whatsapp 0653613242

Hans Lachman, Requiem, 1959

In het Stadsarchief van Amsterdam is de tentoonstelling Verboden Muziek.
De plek van de expositie is bijzonder: in de kelder van het gebouw De Bazel bevinden zich de zogenoemde kofferkluizen, kamertjes waar mensen hun waardevolle spullen achterlieten als ze voor langere tijd op een verre reis gingen. Tegenwoordig worden ze gebruikt als tentoonstellingsruimten.

Op uitnodiging van het Stadsarchief Amsterdam richtte de Leo Smit Stichting in deze kluizen een presentatie in over verboden muziek, muziek die tijdens de Tweede Wereldoorlog niet mocht worden gespeeld omdat de makers ervan Joods waren, fel anti-Duits of in het verzet zaten.

Er zijn originele documenten, objecten en foto’s uit particuliere verzamelingen en de collectie van het Stadsarchief te zien, waaronder bijzondere portretfoto’s uit het archief van de familie Wertheim en vreemdelingenkaarten uit het Politiearchief. In de kleinere kofferkluizen worden korte filmfragmenten vertoond en van alle componisten is muziek te beluisteren via een gratis audiotour.

Type:
expositie
Wie:
Stadsarchief Amsterdam, Leo Smit Stichting
Waar:
De Bazel, Vijzelstraat 32, Amsterdam
Wanneer:
vrijdag 15 april 2022 - zondag 3 juli 2022
Tijd:
dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur. De Bazel is op maandag gesloten.

Op verschillende plaatsen in deze nieuwsbrief hebben we het over de traditionele seder, maar ook aan die traditie kan een eigen invulling worden gegeven. Luister naar An Orange Belongs on the Seder Plate Like..., de 73ste aflevering van de podcastserie Can We Talk van Jewish Women's Archive, waarin Susannah Heschel zelf uitlegt waarom ze ergens in de jaren '80 voor het eerst een sinaasappel aan de sederschotel toevoegde.

Nadav Vissel, schrijver van het boek Het grote niets, dat in 2018 in de top-10 van Het Parool stond, gaat het theater in. Op 20 april debuteert hij als comedian met zijn soloprogramma Optreden om niet gek te worden.

Nadav is cynisch en, zoals hij zelf zegt, "gefuckt in zijn hoofd", maar ook een trouwe vriend die je meeneemt op een romantische road trip door zijn innerlijke wereld.

Daarbij spaart hij zichzelf noch anderen, en droomt ondertussen zo nu en dan dat hij een fat suit draagt dat hij uit kan trekken. Uiteindelijk wil hij mensenredder zijn.

Tweemaal te zien in Amsterdam: op 19/4 de try-out in Theater Mascini (de première op 20/4 is uitverkocht) en op 21/4 in het Torpedo Theater. Op papier uitverkocht, maar probeer het toch maar!

Ga in Jewish Jazz met zangeres Mirjam van Dam mee naar het New York van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, waar Joodse immigranten, vluchtelingen uit Rusland en Midden-Europa zich in de New Yorkse muziekbusiness ontpopten als componist, liedjesschrijver en artiest. In de hoogtijdagen van de jazz droegen zij eraan bij om Broadway en Hollywood met hun theaters en muziekfilmindustrie op de kaart zetten. 

Niet veel mensen zijn op de hoogte van de turbulente geschiedenis van een nummer als 'Bei Mir Bistu Scheyn', wereldwijd bekend geworden in de versie van Sammy Cahn gezongen door de Andrew Sisters (‘Bei Mir Bist Du Schön’ 1937), maar oorspronkelijk afkomstig uit de Jiddisje musical Men Ken Lebn Nor Men Lost Nisht uit 1932. Maar er is ook een versie van de zwarte jazz zanger Slim Gaillard, die allerlei gerechten gebruikte in zijn muziek, van soul food tot Italiaanse en Jiddisje gerechten zoals spaghetti, pork stew, potato pie en fried lamb. Een ware melting pot dus. En wist je dat evergreens als '' I’m Dreaming of a White Christmas, 'Somewhere over the Rainbow' en 'April in Paris' zijn geschreven door Joodse componisten? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die in dit concert op speelse wijze worden gedeeld met het publiek.
Jewish Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van biografieën, anekdotes en uiteraard fantastische muziek van George en Ira Gershwin, Irving Berlin, Artie Shaw, Benny Goodman en vele anderen.

Type:
muziek
Wie:
Meervaart, Mirjam van Dam
Waar:
Meer en Vaart 300, Amsterdam
Wanneer:
zondag 1 mei 2022
Tijd:
16.00 uur

Een praalwagen tijdens carnaval in Mainz in 1939

Karikaturen over Joden: een lange geschiedenis is de titel van een tentoonstelling in het Joods Museum van België. Getoond worden afbeeldingen uit de buitenissige collectie van Arthur Langerman, een Belg van Antwerpse afkomst, geboren in het midden van de oorlog. De tentoonstelling geeft een idee van de collectieve waanzin die dit uitgebeelde antisemitisme is en volgt het fenomeen op verschillende continenten gedurende enkele eeuwen.
Het museum afficheert de tentoonstelling als een educatief project waarin de toeschouwer wordt geconfronteerd met de representatie van Joden en de stereotypen die ermee gepaard gaan, vanaf het heidens en religieus anti-judaïsme tot het sociaal en politiek antisemitisme.

Type:
expositie
Wie:
Joods Museum van België
Waar:
Miniemenstraat 21, Brussel
Wanneer:
vrijdag 15 oktober 2021 - vrijdag 3 juni 2022
Tijd:
Dinsdag t/m vrijdag 10:00 – 17:00, zaterdag en zondag 10:00 – 18:00. het museum is op maandag gesloten.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.