Waar zijn de Ben-Goerions van vandaag?

Polarisatie in de Israëlische maatschappij

Gepubliceerd op: 28 april 2022

In de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring benadrukte David Ben-Goerion dat de nieuwe natie "de volledige sociale en politieke gelijkheid voor al haar burgers zou handhaven, zonder onderscheid van ras, geloofsovertuiging of geslacht."

Nu, 74 jaar later, is er van dat prachtige ideaalbeeld weinig meer over en is er sprake van toenemende polarisatie. Het conflict met de Palestijnen is en blijft een splijtzwam in de Israëlische samenleving - nationalistisch rechts staat lijnrecht tegenover iedereen die een mildere kijk heeft op de Palestijnse medebewoners. Los van de Palestijnse kwestie zien religieuze Joden hun seculiere landgenoten als bedreiging voor het voortbestaan van de Joodse staat, kunnen Asjkenazische en Sefardische Joden het ook niet met elkaar vinden en zien Arabische Israëli's zich voor de vraag geplaatst waar hun loyaliteit ligt. Voor wie er middenin zit, is dit alles enerverend genoeg, en voor de buitenwereld nauwelijks meer te begrijpen, wat niet bijdraagt aan de kijk van de rest van de wereld op Israël.

Op dinsdag 10 mei kun je met historicus en Israëlspecialist Peter Demant in gesprek gaan over de vraag hoe het zover heeft kunnen komen dat het ideaalbeeld van de Joodse staat is verdwenen en zionisme een scheldwoord is geworden. En is daar met bevlogen leiderschap nog iets aan te doen?

Meld je aan voor deze Zoom-bijeenkomst en ervaar dat in al deze heftigheid wel degelijk een nuance te vinden is.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.