Waar zijn de Ben-Goerions van vandaag?

Polarisatie in de Israëlische maatschappij

Gepubliceerd op: 28 april 2022

In de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring benadrukte David Ben-Goerion dat de nieuwe natie "de volledige sociale en politieke gelijkheid voor al haar burgers zou handhaven, zonder onderscheid van ras, geloofsovertuiging of geslacht."

Nu, 74 jaar later, is er van dat prachtige ideaalbeeld weinig meer over en is er sprake van toenemende polarisatie. Het conflict met de Palestijnen is en blijft een splijtzwam in de Israëlische samenleving - nationalistisch rechts staat lijnrecht tegenover iedereen die een mildere kijk heeft op de Palestijnse medebewoners. Los van de Palestijnse kwestie zien religieuze Joden hun seculiere landgenoten als bedreiging voor het voortbestaan van de Joodse staat, kunnen Asjkenazische en Sefardische Joden het ook niet met elkaar vinden en zien Arabische Israëli's zich voor de vraag geplaatst waar hun loyaliteit ligt. Voor wie er middenin zit, is dit alles enerverend genoeg, en voor de buitenwereld nauwelijks meer te begrijpen, wat niet bijdraagt aan de kijk van de rest van de wereld op Israël.

Op dinsdag 10 mei kun je met historicus en Israëlspecialist Peter Demant in gesprek gaan over de vraag hoe het zover heeft kunnen komen dat het ideaalbeeld van de Joodse staat is verdwenen en zionisme een scheldwoord is geworden. En is daar met bevlogen leiderschap nog iets aan te doen?

Meld je aan voor deze Zoom-bijeenkomst en ervaar dat in al deze heftigheid wel degelijk een nuance te vinden is.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.