Zomerschrijvers: Robert Vuijsje “Joden horen eigenlijk nergens bij”

Gepubliceerd op: 10 juli 2020

In de serie Zomerschrijvers 2020 onderzoekt journalist en schrijver Femmetje de Wind hoe Nederlands-Joodse schrijvers zich verhouden tot hun Joodse achtergrond en hoe die achtergrond tot uiting komt in hun literaire werk. Ze gaat met de auteurs in gesprek, waarbij ze zich niet beperkt tot het stellen van indringende vragen maar ook echt met haar gesprekspartners in discussie gaat. De gesprekken worden gevoerd via Zoom, en daarna ook uitgeschreven. Beide versies zullen op onze website te zien zijn.

Deze week is het de beurt aan schrijver en journalist Robert Vuijsje (1970).
Robert Vuijsje werd geboren in Amsterdam. Hij studeerde sociologie en amerikanistiek aan de UvA. In 2008 verscheen zijn debuutroman Alleen maar nette mensen, waarvan in totaal ruim 200.000 exemplaren werden verkocht. Het boek werd bekroond met een Gouden Uil en een Inktaap en werd in 2012 verfilmd. In 2019 verscheen Salomons oordeel, de opvolger van Alleen maar nette mensen. Vuijsje schrijft regelmatig bijdragen voor dagbladen als de Volkskrant, Trouw en NRC. Vuijsje is de zoon van journalist Bert Vuijsje.

Femmetje de Wind spreekt met Robert over de clash tussen verschillende culturen die in zijn boeken een belangrijke rol speelt.

Klik op de afbeelding om het gesprek te bekijken op onze website. Op dezelfde pagina vind je de uitgeschreven tekst van het interview.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.