Naar deze vrijheid te leven.

De Cleveringa-lezing van Ed van Thijn

Gepubliceerd op: 6 januari 2022

Het overlijden van Ed van Thijn, op 19 december 2021, is in vele media ruimschoots belicht. In De vrijdagavond kiest Yvonne Twisk een opmerkelijke insteek voor een terugblik op het leven van deze toonaangevende oud-politicus en oud-burgemeester van Amsterdam.


Wie denkt dat de politiek nu absurd is, moet Dagboek van een onderhandelaar: 25 mei – 11 november 1977 nog maar eens lezen. Ed Van Thijn schreef het in 1978 na de langste demissionaire periode ooit, slechts dit jaar historisch ingehaald. Ik pakte het boek tijdens de demissionaire periode op en was weer gewonnen door zijn inlevende stijl. De man kon veel, zeker ook goed schrijven, dat bewees hij onder andere in een belangrijke redevoering.

In 1997 hield Ed van Thijn de Cleveringa-lezing met de titel Ons kostelijkste Cultuurbezit: over tolerantie, non-discriminatie en diversiteit. In het kader van die lezing gaf hij in 1998 een keuzevak aan de Universiteit Leiden. Waarom begin ik over 1997, ver vóór 9-11? Omdat het nog steeds van waarde is, zoals ik op Twitter ontdekte.

nieuwe Joden
In januari van dit aflopende jaar, 2021, werd over de Cleveringa-lezing en het werkcollege door een Turkse student getwitterd naar aanleiding van het voorstel van de PVV om een ministerie van Immigratie, Remigratie en De-Islamisering op te richten. Het college van Van Thijn had destijds indruk gemaakt, niet alleen vanwege het boek The Clash of Civilizations van Huntington, maar ook omdat de stevige discussie tijdens een werkcollege tussen Van Thijn en een student die zó de oudere broer van Thierry Baudet had kunnen zijn, hoog opliep en mij levendig voor ogen bleef staan. Op een gegeven moment zei Van Thijn: “Moslims staan op het punt de nieuwe Joden te worden”, en hij bleef de student, met priemende ogen vanachter zijn bril, doordringend aankijken. Met deze opmerking viel de zaal destijds helemaal stil.

Lees het vervolg op De vrijdagavond.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.