Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws.

Gepubliceerd op: 12 november 2020

De anderen

Sarah Blau

Amsterdam: De Geus, 2020
Aantal blz.: 240
ISBN: 9789044544244

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Hilde Pach
Oorsponkelijke titel: Haächarot

Zo gauw de 41-jarige Sheila het nieuws hoort, weet ze dat de politie haar zal bellen. Een van de belangrijkste feministische wetenschappers van het land – een van haar oudste vriendinnen – is vermoord aangetroffen, met een babypop vastgelijmd aan haar handen. Twintig jaar geleden had hun vriendinnengroep samen een pact gevormd: zij zouden bewust kinderloos blijven, net als hun vrouwelijke voorbeelden in de Tora.
Maar de jaren zijn niet voor alle vriendinnen even goed geweest. En nu haar eigen leven ook op het spel staat, moet Sheila de balans opmaken: wie kan ze nog vertrouwen, en wie wil haar de ultieme prijs laten betalen?

Sarah Blau (Israël, 1973) is auteur en toneelschrijver. Ze ontving de Prijs van de Minister-President voor Hebreeuwse Literatuur 2015 en de Prijs van Verdienste voor Alumni van de Bar-Ilan Universiteit 2017 als erkenning voor haar bijdrage aan de verrijking van de cultuur in Israël en haar activiteiten op het gebied van de literatuur.

Van Hoofd tot Hart
48 Mussar-lessen om je leven te transformeren

Alan Morinis

Amsterdam: Mastix Press, 2020
Aantal blz.: 256
ISBN: 9789492110244
Vertaald door: Henri Jules Vogel
Oorsponkelijke titel: With Heart in Mind: Mussar Teachings to Transform Your Life

Van Hoofd tot Hart is een spiritueel oefenboek om een sterk en open hart te ontwikkelen, gebaseerd op de Mussar-traditie, het enorme pakhuis van Joodse wijsheid en wetgeving.

In korte hoofdstukken wordt beschreven hoe we Tora kunnen verwerven, het Joodse verzamelbegrip van wijsheid vanuit de traditie. De methode omvat het cultiveren en aanleren van allerlei eigenschappen, zoals bescheidenheid, vreugde, ontzag, ruimhartigheid en het gunstig beoordelen van onze medemens.

Alan Morinis (Toronto, 1949) is de oprichter van The Mussar Institute in de Verenigde Staten. Hij bestudeert sinds 1997 de Mussar-traditie en heeft verschillende boeken over Mussar geschreven.

In het puin van het getto
Het concentratiekamp Warschau

Pauline Broekema, Helma Coolman

Amsterdam: Uitgeverij Boom, 2013
Aantal blz.: 256
ISBN: 9789089531360

Tachtig jaar geleden, in november 1940, werd het getto van Warschau, in nazi-termen het 'Jüdischer Wohnbezirk in Warschau' genaamd, afgesloten van de rest van de stad, nog geen maand nadat het getto in het Joodse deel van Warschau was ingesteld.
Dat getto, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 450.000 Joden bijeengedreven waren, is een symbool van de Sjoa geworden.
Nauwelijks bekend is het concentratiekamp Warschau, dat na de vernietiging van het getto werd gebouwd. Duizenden Joodse dwangarbeiders, onder wie veel Nederlanders, werden gedwongen de resten van het getto te ruimen en de doden te verbranden. Aan de hand van ooggetuigenverslagen, interviews met oud-gevangenen en onbekende documenten wordt dit boek het leven in het vergeten kamp beschreven.

De totstandkoming van dit boek begon met de zoektocht naar het verleden van Simon Lazarus, een Joodse paardenhandelaar uit Winschoten. De Groninger bleek te zijn omgekomen in Konzentrationslager Warschau. Daar verbleven van het najaar 1943 tot augustus 1944 duizenden Joden uit Auschwitz onder de meest kommervolle omstandigheden, onder wie enkele honderden Nederlanders. Die gegevens waren het begin van een zoektocht die resulteerde in een reportage voor het NOS-journaal op 4 mei  2012. Na de uitzending werden de makers van de reportage aangespoord het onderzoek voort te zetten en hun bevindingen te beschrijven in een boek.

 Het boek bevat een bijdrage van prof. dr. J.Th.M. Houwink ten Cate, senior onderzoeker bij het NIOD, en bevat niet eerder getoond beeldmateriaal.

Lees meer over In het puin van het getto op de website van de schrijfster.

Pauline Broekema combineerde als journalist bij de NOS de verslaggeving met het schrijven. Na Benjamin, Het Boschhuis en Het uiterste der zee, over twee Joodse families in Noord-Groningen tijdens de Tweede Wereldoorlog, verscheen dit jaar Tekenares van Montparnasse (2020). Journalist Helma Coolman is communicatiespecialist en houdt zich bezig met crossmediale informatie-voorziening en communicatie-advies.

Ander nieuws uit boekenland

  • Jaarlijks wordt in Alkmaar op 18 november, de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015), de Joost Zwagerman Lezing gehouden. In 2020 valt de eer te beurt aan Benjamin Moser (1976). In verband met de coronamaatregelen is de lezing online te zien vanaf woensdag 18 november, 20.00 uur. Lees meer op joostzwagermanlezing.nl.
  • Door de coronamaatregelen in Nederland kon de presentatie in het Joods Historisch Museum niet doorgaan. De auteurs zijn daarom op pad gegaan om de eerste exemplaren te overhandigen. Henk Dijkman en Fokko Weerstra, auteurs van 1943, Het lot van de familie Pimentel bezochten Anneke Goudsmit en Diana Pimentel, nazaten van de familie Pimentel. Esther Shaya en Frank Hemminga, auteurs van Wacht maar, Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel, gingen langs bij historica Els Kloek (Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland). Pianiste Eleonora Semjonova speelt een kleine compositie die ooit voor Henriëtte Pimentel is geschreven. En alles staat op video!
  • Voor de definitieve verkiezingsuitslag bekend was, bespraken de Amerikaanse schrijvers Paul Auster, Salman Rushdie, Rebecca Solnit en Natasha Trethewey in een Zoomgesprek hoe het post-Trumptijdperk eruit zou kunnen zien.
  • In plaats van een lanceringsfeestje, dat in deze coronatijd niet kon plaatsvinden, ging schrijfster Femmetje de Wind een dagje met twee cameramannen op pad om haar nieuwe boek Het beloofde leven aan te bieden bij een aantal vakbroeders en mediavriendinnen. De kleine tournee werd op video gezet.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.