The Beautiful Mrs. Seidenman

Gepubliceerd op: 8 september 2022

The Beautiful Mrs. Seidenman

Andrzej Szczypiorski

New York: Grove Press, 2022
Aantal blz.: 304
ISBN: 9780802160430

Ook als luisterboek verkrijgbaar

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Klara Glowczewska
Oorsponkelijke titel: Początek (Piękna pani Seidenman)

Irma Seidenman is een jonge Joodse weduwe in het door de nazi's bezette Warschau in 1943. Ze heeft twee eigenschappen die het verschil kunnen betekenen tussen leven en dood: blauwe ogen en blond haar. Met dit uiterlijk en valse papieren weet ze uit het getto te komen, terwijl ze zich voordoet als de vrouw van een Poolse officier. Dat gaat goed tot op een dag een vroegere kennis haar op straat herkent en haar aangeeft bij de Gestapo.

In The Beautiful Mrs. Seidenman volgt de lezer de titelheldin in de 36 uur na haar arrestatie en beleeft die de gebeurtenissen mee die leiden tot haar dramatische redding, terwijl de laatste Joden van Warschau in het brandende getto hun laatste uren doormaken. Het verhaal leest soms als een duistere klaagzang, dan weer leest het als een sluwe en sardonische thriller.


Met een inleiding van Chimamanda Ngozi Adichie, die de roman in The New York Times haar favoriete boek noemde waar nog nooit iemand van heeft gehoord.

Andrzej Szczypiorski (1924-2000) was prozaschrijver, journalist en scenarioschrijver. Hij nam deel aan de Opstand van Warschau in 1944 en zat gevangen in kamp Sachsenhausen.
Zijn professionele carrière begon als redacteur van het Poolse dagblad Życie Warszawy. Later was hij werkzaam als literair directeur bij het Silezische Theater (Teatr Śląski) in Katowice. In 1955 verscheen zijn eerste verhalenbundel.

Piękna pani Seidenman (De mooie mevrouw Seidenman) werd een groot succes, niet alleen in de Duitstalige landen. Het werd bekroond met vele prijzen, waaronder de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese literatuur en de Nelly Sachs Award.

De Nederlandse vertaling van Gerard Rasch uit 1992 is alleen nog antiquarisch te vinden. 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.