Plunder

A Memoir of Family Property and Nazi Treasure

Gepubliceerd op: 22 april 2021

Plunder
A Memoir of Family Property and Nazi Treasure

Menachem Kaiser

Boston : Houghton Mifflin Harcourt, 2021
Aantal blz.: 288
ISBN: 9781328508034

Ook als e-book verkrijgbaar

"Ik ben een herinneringstoerist die zijn stomme nostalgiedansje doet"

Als Menachem Kaiser besluit het huis aan Malachowskiego in Sosnowiec - dat ooit aan zijn familie toebehoorde - terug te vorderen, weet hij niet waar hij aan begint. Zijn grootvader Abraham Kajzer, die de Sjoa overleefde, beet zich decennialang stuk op deze missie. Kaiser pakt diens levenswerk op en reist af naar Polen. Hij ontmoet voormalige bewoners van het gebouw en komt tegenover een Poolse advocaat te staan die ook wel ‘The Killer’ wordt genoemd, een dame in een roze velours sportpak onder haar toga. Ook ontdekt hij de dagboeken van een achterneef die dezelfde naam draagt als zijn grootvader, die door de nazi’s als arbeider te werk werd gesteld bij de bouw van een omvangrijk tunnelcomplex.

Tijdens zijn absurd avontuurlijke zoektocht, een soort Alice in Wonderland's 'down the rabbit hole', wordt Kaiser geconfronteerd met grote vragen die veel verder reiken dan zijn persoonlijke missie. Wat is precies nalatenschap? Kunnen herwonnen eigendommen de breuk tussen de nog levenden herstellen?

Plunder is een meeslepend verhaal dat alle kanten uit gaat, op allerlei momenten weergalm veroorzaakt en allengs steeds gekker wordt. Kaiser daarentegen komt naar voren als een man met een levendige geest die blijft nadenken over de morele aspecten en consequenties van zijn zoektocht. Als lezer word je meegesleept in Kaisers onverzadigbare nieuwsgierigheid en kun je niet anders dan glimlachen om zijn milde gevoel voor humor in situaties die eigenlijk helemaal niet om te lachen zijn.


De Canadese auteur Menachem Kaiser (1985) studeerde aan Columbia University in New York en de Universiteit van Michigan en studeerde met een Fulbright beurs in Litouwen. Hij schrijft onder meer voor Tablet MagazineThe Atlantic en The Wall Street Journal. Kaiser woont momenteel in Brooklyn, New York.

Je kunt Menachem Kaiser volgen op Twitter (@menachemkaiser) en Facebook/MenachemKaiser. Zeer de moeite waard!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.