Laatste Kans: Zoom lezing - Herinneringsmonumenten

Gepubliceerd op: 25 maart 2021

De afbeelding bij deze lezing toont de installatie Shalekhet (Gevallen bladeren), die de Israëlische beeldend kunstenaar Menashe Kadishman (1932-2015) in 1997 maakte voor Memory Void, een van de symbolische lege ruimtes op de begane grond van het Joods Museum Berlijn. Op de grond liggen meer dan 10.000 uit plaatstaal gesneden gezichten met opengesperde mond. Het is een indrukwekkend voorbeeld van herdenkingskunst dat niemand onberoerd laat en waar destijds veel over is geschreven.

In Amsterdam is in mei 2020 het gewraakte Monument van Joodse Erkentelijkheid, dat sinds 23 februari 1950 aan de Weesperstraat stond, in afwachting van herplaatsing op het Weesperplein weggetakeld, om plaats te maken voor het Holocaust Namenmonument Nederland. Het Nederlands Auschwitz Comité, dat niet lang na de plaatsing van het Monument van Joodse Erkentelijkheid werd opgericht, heeft alle stormen en rechtszittingen doorstaan waarmee werd getracht de bouw van de Namenwand te verhinderen: de contouren van het nieuwe monument zijn al goed zichtbaar.
Het zijn twee voorbeelden van herinneringsmonumenten waar gedoe om is geweest.

In de Zoomlezing Herinneringsmonumenten die Joël Cahen op dinsdag 6 april om 20.00 uur zal geven, vertelt hij het verhaal over de vaak hobbelige weg die de monumenten en organisaties moeten afleggen en de discussies rond hun ontstaan, vorm en plaats. Ook bespreekt hij de geleidelijke verplaatsing van herdenkingsmonumenten van begraafplaatsen naar de openbare ruimte.

Na registratie voor Herinneringsmonumenten krijg je de inloggegevens voor Zoom per mail toegestuurd.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.