Eliëzer ben Jehoeda, de vader van het moderne Hebreeuws

vrijdag 26 juni 20

De Israëlische schrijfster Tami Shem-Tov (1969) schreef in 2010 voor jongere lezers Ha-sipoer sjel Eliezer ben Jehoeda, het levensverhaal van Eliëzer ben Jehoeda (1858-1922), die er zijn levenswerk van maakte om van de Hebreeuwse taal weer een levende taal te maken. Hij was van mening dat Joden in Palestina voor hun dagelijkse leven een nieuwe moedertaal moesten hebben. Zijn tijdgenoten kenden Hebreeuws alleen als de heilige taal van Tanach, en moesten dus heel wat leren om het door Ben Jehoeda ontwikkelde moderne Hebreeuws onder de knie te krijgen.

Crescas heeft in de zomermaanden een Zomerleeskring Hebreeuws opgezet: vijf Zoom-bijeenkomsten waarin je het boekje van Tami Shem-Tov onder leiding van Hannah Neudecker gaat lezen.
Ha-sipoer sjel Eliezer ben Jehoeda telt zestien bladzijden en is voorzien van een Nederlandse vertaling, gemaakt door Marcella Levi. De Hebreeuwse tekst is gevocaliseerd (voorzien van klinkerpuntjes) waardoor het lezen ervan eenvoudiger wordt.
Als je kennis van het Hebreeuws het prilste begin is gepasseerd en je zonder grote problemen een tekst kunt lezen, dan is deze Zomerleeskring bij uitstek geschikt om je Hebreeuws te oefenen!

De Zomerleeskring vindt plaats op de woensdagen 8 en 22 juli, 5 en 19 augustus en 2 september. De bijeenkomsten beginnen om 11.00 uur en duren tot 13.00 uur. We maken gebruik van het digitale ontmoetingsplatform Zoom.

[cursus]8072[/cursus]

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.