Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 11 februari 2021

In de jaren na de stichting van de staat Israël bestond er een reëel gevaar dat vele van de ettelijke soorten wilde bloemen de gretige pluk niet zouden overleven. In 1963 werd een wet aangenomen waarin het plukken van wilde bloemen strafbaar werd. Om dit onder de aandacht te brengen werd een postercampagne gelanceerd die onmiddellijk groot succes had. De kracht van de boodschap zat ‘m in de heldere bewoordingen en vooral in de prachtige plaatjes van de hand van Bracha Avigad 1919-2016).

Aan haar wijdt de Nationale Bibliotheek van Israël het blog The Unsung Heroine-Artist Who Helped Save Israel’s Wildflowers. Met veel illustraties een genot om te lezen en te bekijken!

Bij veilinghuis Sotheby's kwam in december een kostbare verzameling judaïca onder de hamer. De objecten komen uit de collectie van de Joodse bankiersfamilie Sassoon, die handel dreef vanuit Irak, India en China.
Sotheby's heeft al heel lang een goede relatie met de 'Rothschilds uit het oosten'. Alvorens het zilverwerk, de manuscripten en de textielobjecten, sommige daterend uit de elfde eeuw, ter veiling te brengen, werden de objecten tentoongesteld onder de titel SASSOON: A Golden Legacy. De catalogus en de familiehistorie van de Sassoons is onder dezelfde link online te bekijken.


  • The Nosher geeft het ultieme recept voor hamantaschen - tijd genoeg om het te testen voor we op 25 februari beginnen aan Poerim!
  • Platform 17 is een weinig bekend oorlogsgedenkteken in Berlijn. Atlas Obscura bracht een bezoek en schrijft erover.
  • Kaddish for Knishes? De pandemie bedreigt ook het voortbestaan van de traditionele deli's in New York, meldt de Forward verontrust.
  • In Business Insider het verhaal van de Joodse Hessy Taft, die in 1935 door de nazi's als typisch arische baby voor een affiche werd uitverkoren.
  • Het Britse tijdschrift Attitude schreef eind januari over de nooit vertelde verhalen van homoseksuele mannen die in Auschwitz het leven lieten.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.