Reiken naar de tijd

Jiddische gedichten

Gepubliceerd op: 2 december 2021

Reiken naar de tijd
Jiddische gedichten

Rivke Basman-Ben Chaim

Amsterdam: Amphora Books, 2021
Aantal blz.: 200
ISBN: 9789064461491
Vertaald door: Roy Greenwald, met medewerking van Leo Mock en David Omar Cohen

Rivke Basman Ben-Chaim (1925) behoort tot de belangrijkste Jiddisje dichteressen van de 20ste en 21ste eeuw.  Vanaf haar eerste bundel, Duiven bij de bron (1959) tot haar jongste boek Opbloei in as (2021), heeft ze gedichten gepubliceerd in welluidend Jiddisj, even beknopt als diepzinnig, over vriendschap, natuur en het verstrijken van de jaren. Vertalingen van haar werk verschenen eerder in het Hebreeuws, Engels en Duits en in het Nederlandse tijdschrift Grine Medine.

De tweetalige bloemlezing Reiken naar de tijd biedt een keuze uit alle bundels van Rivke Basman-Ben-Chaim, waarin de belangrijkste onderwerpen uit haar oeuvre worden belicht.

Rivke Basman Ben-Chaim (1925) werd geboren in Litouwen, schreef haar eerste gedichten als achttienjarige in een concentratiekamp bij Riga en sloot zich in Israël aan bij de schrijversgroep Yung Yisroel rondom de gevierde dichter Avrom Sutzkever (1913–2010).

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.