Laatste kans: De nieuwe Joden

Crescas en De Balie organiseren een debat over identiteit, geschiedenis, mythevorming, slachtofferschap en uitsluiting

Gepubliceerd op: 28 april 2022

Job Cohen zei het tien jaar terug: moslims worden nu buitengesloten zoals dat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gebeurde met Joden. Dit jaar liepen vaccinatieweigeraars met gele davidsterren op om te laten zien dat zij zich buitengesloten voelen. Kan dat zomaar? En als we het hebben over de nieuwe Joden, over wie hebben we het dan eigenlijk?

Crescas en De Balie organiseren op maandag 2 mei een debat waarin deze kwestie wordt besproken. Centraal staat het gebruik en misbruik van vergelijkingen met Joden en de Sjoa. Waarom zijn mensen zo vaak geneigd een dergelijke vergelijking te maken? Wanneer is het van waarde om terug te grijpen op de geschiedenis en wanneer is het vooral kwetsend? En, kunnen we samen strijden tegen uitsluiting en vóór inclusie van alle minderheden, zonder in een wedstrijd slachtofferschap terecht te komen?

De organisaties hebben voor deze avond over identiteit, geschiedenis, mythevorming en slachtofferschap een indrukwekkende line-up aan sprekers samengesteld. Aan het woord komen David Wertheim, historicus en directeur van het Menasseh ben Israel Instituut, columnist en schrijver Natascha van Weezel, historicus Zihni Özdil, hoogleraar Hebreeuwse en Joodse Studies Irene Zwiep, schrijver Ellen Ombre, Hanna Luden, directeur van CIDI  en Job Cohen, voorzitter van het Amsterdamse 4-5 mei-comité. Rokhaya Seck zal de avond modereren en twee bestuursleden van Crescas, schrijver en journalist Femmetje de Wind en psycholoog Esther van Fennema, nemen deel aan de panel discussies. Voor de muzikale intermezzo's zorgen zangeres Niki Jacobs en muzikant Peter van Os.

Type:
debat
Wie:
Joods Educatief Centrum Crescas en De Balie
Waar:
Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Wanneer:
maandag 2 mei 2022
Tijd:
20.00-22:00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.