Philip Roth

De biografie

Gepubliceerd op: 21 april 2021

Philip Roth
De biografie

Blake Bailey

Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
Aantal blz.: 880
ISBN: 9789403129716

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Lidwien Biekmann en Frank Lekens
Oorsponkelijke titel: Philip Roth. The Biography (2021, W. W. Norton & Company)

De veelgeprezen biograaf Blake Bailey werd door Philip Roth aangewezen om zijn levensverhaal te schrijven. Volledig onafhankelijk in zijn verdere aanpak kreeg Bailey toegang tot Roths persoonlijke archief en sprak hij diens vrienden, geliefden en collega’s. Ook met Roth zelf voerde hij zeldzaam openhartige gesprekken. 

Bailey beschrijft hoe Roth opgroeide in een Joods gezin uit de arbeidersklasse, hoe zijn literaire carrière bijna ontspoorde door zijn eerste, catastrofale huwelijk en hoe hij een pleitbezorger werd voor dissidente schrijvers uit het Oostblok. Ook onthult Bailey de waarheid over Roths tumultueuze liefdesleven, en dan vooral zijn bijna twintig jaar durende relatie met actrice Claire Bloom. 

Door de jaren heen zou Roth met elk aspect en vele verschillende stijlen van de naoorlogse Amerikaanse literatuur in aanraking komen, van realisme tot farce, van metafictie tot de tragiek van De Amerikaanse Trilogie. Het resultaat van Blake Baileys jarenlange onderzoek naar Philip Roth is een uiterst leesbare, allesomvattende biografie van een van de grootste schrijvers van onze tijd.

Blake Bailey (1963) maakte naam met biografieën van John Cheever (de 'Tsjechov van de suburbs'), Richard Yates (schrijver van Revolutionary Road) en Charles Jackson (schrijver van The Lost Weekend). Hij ontving een Guggenheim Fellowship en won de National Book Critics Circle Award en diverse andere prijzen. In 2014 verschenen Baileys memoires: The Splendid Things We Planned: A Family Portrait.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.