Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 13 mei 2021

De Israëlische Derorit houdt zich bezig met binnenhuisarchitectuur en -ontwerp en adverteert graag met de slogan "Creating spaces people want to live in." Nu Israël onder vuur ligt en mensen overal in het land steeds vaker in hun veilige ruimtes moeten verblijven, zet Derorit The do's and dont's of the mamad op een rijtje. Daar moet je dus allemaal aan denken als je moet schuilen.


Het Pew Research Center Religion & Public Life heeft een demografisch onderzoek gedaan dat een gedetailleerd beeld geeft van de diversiteit onder Amerikaanse Joden. 
Jewish Telegraph Agency (JTA) vat de resultaten samen in het artikel Without using the term, Pew survey unveils new data on ‘Jews of color’.

Van de respondenten kenschetst 83 procent zich als 'white' en zegt zich niet te identificeren met etnische groeperingen als Latijns-Amerikaans, Sefardisch of oriëntaals.

De Amerikaanse Elaine Soloway (1938) was al gediplomeerd boomchirurg toen ze in 1974 alija maakte. Ze ging wonen in kibboets Ketura in de Arava en werkt bij het Arava Institute for Environmental Studies. Daar houdt ze zich bezig met het terugbrengen van oeroude, verdwenen plant- en boomrassen. Haar eerste succes boekte ze in 2005, toen ze uit gemummificeerde zaden de Bijbelse dadelpalm Phoenix dactylifera wist op te kweken. 

Ook ontwikkelde ze een manier om de arganboom (argania spinosa) voor uitsterven te behoeden. In Times of Israel lees je meer: After reviving ancient dates, a Negev pioneer plants seeds against a dry future.

Is the Red Sea Really the Red Ocean? vraagt Atlas Obscura, en voegt er aan toe: It's complicated.
De lezer krijgt meteen een lesje oceanografie: wat is een zee en wat is een oceaan? Een boeiend verhaal, zoveel is zeker!

De meesten van ons hebben vast wel een potje za'atar in de kast staan. Het mengsel bestaat voor een groot deel uit wilde oregano, een kruid dat in de landen rond het oostelijk deel van de Middellandse Zee groeit. Za'atar is niet weg te denken uit de Israëlische keuken. De Amerikaanse internetkrant Jewish Journal schrijft erover in Zesty Za’atar: Biblical Herb & Modern Seasoning.

Israël onder vuur, de corona-pandemie, en dan ook nog de klimaatverandering... het is wel veel levensbedreigends om je als ouders van jonge kinderen zorgen over te maken.
Kveller vroeg rabbijn Josh Weisman om zijn gedachten te formuleren over dat laatste. Daags voor Sjawoeot is 5 Reasons Climate Change Is an Essential Issue for Jewish Families dus toch wel onze aandacht waard.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.