Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit het aanbod aan kunst en cultuur waarvoor je in deze coronatijd het huis niet uit hoeft.

Gepubliceerd op: 22 oktober 2020

Ook dit jaar organiseert het Centraal Joods Overleg (CJO) de nationale herdenking van de Kristallnacht. Deze massale uitbraak van antisemitisme, waarbij duizenden winkels en synagoges werden vernietigd, was in 1938 de voorbode van Hitlers pogingen het Joodse volk uit te roeien.
De herdenking vindt plaats op zondag 8 november om 16.00 uur.
Vanwege de coronamaatregelen kan er geen publiek aanwezig zijn en kan de herdenking alleen online worden bijgewoond.

De toespraken worden live uitgezonden vanuit de Rav Aron Schuster synagoge in Amsterdam.

Aan het woord komen Frans Timmermans, vice-president van de Europese Commissie en hoofdspreker van de herdenking, rabbijn en Sjoa-overlevende Ies Vorst en Eddo Verdoner, voorzitter Centraal Joods Overleg.
Ds. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk Nederland, zal namens de PKN erkennen dat de kerk vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft meegewerkt aan een klimaat van antisemitisme. Lees Protestantse kerken erkennen schuld voor falen in de Tweede Wereldoorlog voor meer over deze verklaring.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door saxofonist en klarinettist Maarten Ornstein en bassist Tony Overwater.
Om de herdenking via Internet te kunnen bijwonen log je in op https://www.livestream-service.nl/kristallnachtherdenking2020.

 • In de tentoonstelling Charlotte Salomon in close-up ontdek je de invloed van cinema op het kunstwerk Leven? of Theater? van kunstenaar Charlotte Salomon (1917- 1943). De Duitse cultfilm Mädchen in Uniform is een voorbeeld van die invloed: één van de eerste films die de liefde tussen vrouwen als onderwerp heeft.
  Conservator Mirjam Knotter geeft je in 'Charlotte Salomon in close-up' een virtuele rondleiding door de tentoonstelling.
 • Op de website van het Joods Museum te Berlijn is de indrukwekkende visualisering Topography of Violence. Antisemitic Violence in Germany 1930–1938 te zien.

 • De derde Ronny Naftaniel lezing, 'How philantrophy can strengthen Jewish Communities around the world' wordt gehouden op 25 oktober om 20.00 uur. Spreker is Isaac Herzog, voorzitter van het Jewish Agency. De voertaal is Engels.
  Het evenement wordt georganiseerd door het Joods Humanitair Fonds en zal worden gestreamd via Zoom.
  Als je deel wil nemen aan de lezing adviseren wij je om snel te registreren. Voor vragen stuur je een e-mail naar het Joods Humanitair Fonds: info@jhf.nl.

 • De Nederlandse zangeres Lucette van den Berg (1969) bewerkte het Jiddisje slaapliedje 'Shlof Mayn kind' tot een meerstemmig lied voor vrouwenstemmen. De solostem zingt de oorspronkelijke tekst, de andere stemmen weven er stukjes uit een ander Jiddisj slaapliedje doorheen, als het ware om de moeder te ondersteunen.
  Het lied begint traditioneel, maar wordt geleidelijk steeds hedendaagser, en daarmee dramatischer van toon. Samen zingen in coronatijd kan niet, dus zingt Lucette alle stemmen zelf in. Bekijk 'Shlof Mayn kind' op Youtube.

 • En altijd goed voor een beetje heimwee (of Fernweh, zo je wilt): JewishMusic Stream. Ook als app voor iOS en Android te downloaden.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.