Kort nieuws van heinde en ver

Onze knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 22 juli 2021

En toen kwam corona.... Opeens kon er bijna niets meer, nu anderhalf jaar geleden, en dat zou vele maanden duren. Times of Israel verzon een manier om virtueel toerisme naar Israël mogelijk te maken: Israel Unlocked. Dat is fijn voor wie niet zelf op reis kon, én voor de gidsen in het land, die opeens zonder werk kwamen te zitten.

Als je lid wordt van de Times of Israel Community kun je online onder professionele begeleiding op reis door Israël. Er staan nog drie tours in de planning; voor community leden zijn de eerdere rondleidingen in opname alsnog te bekijken.

Lees verder op Israel Unlocked. Virtual Tours Series.

Op 20 juli kwam het nieuws dat ijsfabrikant Ben & Jerry’s eind 2022 geen ijs meer zal verkopen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. JTA verzamelde reacties: How the Jewish world is responding to Ben & Jerry’s decision to exit Israeli settlements

In Spraakmakers op NPO Radio 1 werd dit nieuws ook uitvoerig besproken, en werden er kanttekeningen geplaatst bij de manier waarop in Nederland verslag werd gedaan.

My Jewish Learning vond het tijd geworden om alle Joodse hoofdbedekking eens nader onder de loep te nemen. Want niet iedereen zal weten dat vroeger elke Joodse gemeenschap zijn eigen traditie kende wat betreft hoofddeksels. En dat niet alleen: er zijn ook specifieke ideeën over wie die wanneer zou moeten dragen.

Lees The Meaning Behind Different Jewish Hats en je bent weer iets wijzer geworden!

Journalist Chris Klomp (1971) schrijft in zijn blog Chris Klomp Over rechtspraak en misdaad een vlammend betoog over de smakeloze vertoning van een handjevol demonstranten tegen de coronamaatregelen, 18 juli in Rotterdam. Hij verwoordt de gevoelens van al die mensen die woorden te kort kwamen om hun verbijstering lucht te geven.


Leeghoofden en Jodensterren

Daar stonden ze dan. In alle vrijheid. Een clubje door en door verwende Nederlandse demonstranten met in elkaar geknutselde Jodensterren. Trots zwaaiend met misselijkmakende teksten over concentratiekampen en Anne Frank. Nog nooit in de coronacrisis werd ongeremde domheid zo smakeloos gecombineerd met walgelijk ongepast gedrag.

Een crisis doet iets met mensen, dat werd al eerder pijnlijk duidelijk. De meeste mensen stropen de mouwen op, volgen licht mopperend de noodzakelijke en tijdelijke regels of werken aan een oplossing. Anderen schreeuwen schuimbekkend op een plein dat we in een dictatuur leven of spelen verzetssoldaatje met slecht passende legerkleding van de plaatselijke legerdump. Weer anderen praatzingen ‘stoer’ over een opstand voor een gehoor van dertig mentaal uitgedaagden, zes rollators en drie honden.

En dan heb je nog de buitencategorie: de totaalidioten.

Het spijt mij donders (not), maar ik heb er echt geen andere woorden voor: totaalidioten. Hoe haal je het in godsnaam in je botte leeghoofdige harses om tijdens een demonstratie tegen coronamaatregelen in alle vrijheid jezelf te vergelijken met de slachtoffers van de grootste misdaad aller tijden?

Op welk moment was dat ooit iets van een begin van een redelijk idee? Hoe ver moet je wel niet afgedreven zijn van de realiteit om hier ook maar enige rechtvaardiging in te zien? Hoe stuitend kan je gebrek aan historisch besef in hemelsnaam zijn­?

Jodensterren
De goed doorvoede demonstranten hadden er vorige week in Rotterdam duidelijk werk van gemaakt. Met spandoeken, gele Jodensterren en gestoken in guitig gestreepte gevangenispakjes zouden ze de Nederlandse samenleving wel even duidelijk maken dat het echt niet zo verder kan. Dat we zuchten onder het tirannieke juk van verregaande beperkingen, waardoor we als ware gevangenen moeten leven.

Sterker nog: kennelijk als heuse bewoners van een concentratiekamp.

Lees het vervolg op Chris Klomp Over rechtspraak en misdaad.

Op het moment dat we dit schrijven is het nog steeds niet honderd procent zeker dat de Olympische Spelen in Tokio zullen doorgaan. En als je dit leest hebben de voetballende vrouwen hun eerste wedstrijd tegen Zambia al achter de rug, twee dagen voor de officiële opening. Wie benieuwd is op welke disciplines Israëlische atleten zullen aantreden: op Hey Alma vind je alle Jewish Athletes to Watch at the Tokyo Olympics.

"Haat is boeiender" schrijft The Algemeiner boven een artikel over het onderzoek naar antisemitische propaganda op sociale media. Onderzoeken boeken vooruitgang, daarbij geholpen, gek genoeg, door de lockdown als gevolg van de coronapandemie: toen bleken de 'socials'  het belangrijkste kanaal voor de verspreiding van virulent antisemitische posts. Opeens was daar bijvoorbeeld het woord 'holocough'... uitleg overbodig.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.