Kort nieuws van heinde en verre

Wat we deze week onder de aandacht willen brengen

Gepubliceerd op: 4 november 2021

Mevrouw Harlaar en zoon Patrick

Mevrouw Eickholt en dochter Sylvia

"Kunnen jullie mijn moeder bezoeken in het verpleeghuis?"

Het was een dringende vraag uit Israël, die Stichting Het Momentum een jaar geleden ontving van Patrick, zoon van mevrouw Erna Harlaar-Asman. Omdat veel kinderen van bewoners van zorgcentrum Beth Shalom in het Amsterdamse Buitenveldert in Israël wonen, is bezoek schaars. Ondanks de zeer gewaardeerde inzet van alle medewerkers was er dringend behoefte aan extra afleiding.

Deze vraag sprak Sylvia Eickholt, oprichter van Stichting Het Momentum, direct aan. "Ons vrijwilligerscollectief is in 2018 ontstaan in de huiskamer van het verpleeghuis waar mijn moeder woonde. Als mantelzorger zag ik steeds weer de behoefte van veel bewoners aan meer persoonlijk bezoek, meer afleiding op maat. Al snel hadden we de eerste vijftien vrijwilligers gevonden voor een persoonlijke match met een bewoner. De zingeving en sociale benadering tijdens deze wekelijkse bezoekjes van een 'eigen' vrijwilliger kunnen echt wonderen doen, zoals blijkt in de vier andere verpleeghuizen, waar we nu actief zijn met meer dan zeventig matches!"

Een uurtje per week
Het Momentum zoekt nu samen met zorgcentrum Beth Shalom naar geschikte vrijwilligers die zich een uurtje per week inzetten voor een 'eigen' bewoner. Iedereen boven de 18 met empathie en geduld en die een uurtje per week tijd heeft, kan zich hiervoor aanmelden op info@hetmomentum.nl. De vrijwilligers krijgen een korte opleiding en professionele begeleiding.
De match gebeurt op basis van de individuele zorgvraag en gedeelde interesses. Praten over een gezamenlijke achtergrond of interesse, een potje schaken met een fervent denksporter, een wandeling met de hond met een dierenliefhebber of samen een kopje koffie drinken. Er kan nog zoveel wél in elke fase van dementie.

Erkenning
Dat Het Momentum werkt, blijkt ook uit de landelijke erkenning, zoals de Anneke van der Plaats Award in 2019 en de Nationale Vrijwilligersprijs Lokale Initiatieven in 2021, toegekend door de Vriendenloterij en het ministerie van VWS.

Zorgorganisatie Cordaan, locatie Beth shalom: "Cordaan biedt zorg aan ca. 20.000 mensen vanuit 120 locaties in Amsterdam en regio. Ons zorgcentrum Beth Shalom, met Joodse identiteit, heeft veel aandacht voor Joodse feestdagen en tradities. Tegelijkertijd respecteert men de afkomst en levensbeschouwelijke overtuiging van elke bewoner. Dankzij het Oranje Fonds kunnen we nu met Het Momentum op zoek naar geschikte vrijwilligers voor persoonlijke matches met onze bewoners. Mensen met of zonder Joodse identiteit, iedereen die een uurtje per week iets leuks wil doen met iemand met dementie is welkom", aldus Marion Hoitink, locatiemanager.

Informatie-avond
Op maandagavond 10 januari 2022 verzorgt Het Momentum een info-avond van 19.00 uur tot 20.30 uur in zorgcentrum Beth Shalom, Kastelenstraat 80 te Amsterdam, voor iedereen die geïnteresseerd is. Aanmelden kan vanaf nu via info@hetmomentum.nl. Meer info op https://www.hetmomentum.nl/zorginstellingen.

Ter gedachtenis
Helaas kwam de samenwerking tussen zorgcentrum Beth Shalom en Het Momentum te laat voor mevrouw Harlaar. Als nagedachtenis hoopt men op veel mooie extra bezoekjes, waardoor mevrouw toch nog voor een glimlach kan zorgen bij haar medebewoners.

Amstelveen telt het grootste aantal Joodse inwoners van Nederland. Waar de Joodse gemeenschappen in de rest van het land al generaties krimpen, laat Amstelveen precies het tegenovergestelde zien. Een unieke ontwikkeling. Hoe werd Amstelveen het centrum van het Joodse leven in Nederland?

In de documentaire Beth Amstelveen vertellen Joodse Amstelveners, van jong tot oud, vroom en vrij, inheems en import, hoe dit zo is gekomen. We zien een levendige samenleving waar gemeenschapszin de boventoon voert. Een voetballende rabbijn, cabaret, Joodse liederen, inburgeren, liefde en humor, het komt allemaal voorbij.

Door de verschrikkingen van de Sjoa wilden talloze Joodse Amsterdammers na de oorlog niet meer in Amsterdam wonen. Amstelveen was door de ligging en goede infrastructuur voor hen een aantrekkelijke plaats om zich te vestigen. En dit gold ook voor Joden uit de provincie, waar het Joodse leven na 1945 vrijwel helemaal verloren was gegaan.

De groeiende joodse gemeenschap in de documentaire Beth Amstelveen, Jeruzalem a/d Amstel is te zien op zondag 7 november om 15.20 uur bij de EO op NPO 2

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.