Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit het aanbod aan kunst en cultuur waarvoor je in deze coronatijd het huis niet uit hoeft.

Gepubliceerd op: 28 januari 2021

Afbeelding: 'Shalom' van Bernard Korzeniak (Montevideo, Uruguay)

Lucette van den Berg bewerkte het partizanenlied 'Shtil di nakht iz oysgeshternt', op tekst van de Estlandse dichter Hirsh Glik (1922-1944), voor vier vrouwenstemmen en een kristallen glas. Het resultaat is betoverend en melancholisch en heel erg Slavisch van klank. Te zien en te horen op YouTube.

Rabbi Sacks on the Holocaust – A project for Yom HaShoah in partnership with the Holocaust Educational Trust is een tiendelig videoproject waarin de vorig jaar overleden Britse emeritus-opperrabbijn Jonathan Sacks (1948-2020) zijn visie geeft op een aantal van de grote vragen rond de Sjoa.
Op rabbisacks.org/Holocaust vind je alle video's. Ter gelegenheid van Jom Hasjoa 2020 had rabbijn Sacks een gesprek met Karen Pollock MBE, Chief Executive van de Britse Holocaust Educational Trust. Je kunt Rabbi Sacks on the Holocaust: A conversation with Karen Pollock of the Holocaust Educational Trust bekijken op YouTube.

The Nosher, de culinaire sectie van My Jewish Learning, verzamelde een serie Joodse recepten die je in de airfryer kunt bereiden. Zulke krokante heerlijkheden als schnitzels, falafel, latkes en zelfs soefganiot uit de airfryer, en de enige frietjes die bij een onvervalste Fish & Chips horen. Ons leek het een leuk idee om eens te proberen. Nu alleen nog kiezen waarmee te beginnen ...



Kazerne Dossin in Mechelen is voor België een unieke herinneringsplaats. Het voormalige 'SS Sammellager Mecheln' dat tijdens de Tweede Wereldoorlog voor meer dan 25.000 Belgische en Noord-Franse Joden, Sinti en Roma letterlijk een wachtkamer van de dood was, herbergt nu een museum en een documentatiecentrum over de Sjoa en over mensenrechten.

Op 28 januari opende in Kazerne Dossin de tentoonstelling #fakeimages – Ontmasker het gevaar van stereotypes. Daarin wordt getoond hoe stereotypering en complotdenken werd ingezet als propaganda om de samenleving op te zetten tegen 'de ander', zoals dat in de jaren '30 en '40 gebeurde, met als gevolg een genocide van ongekende omvang.

Kern van de tentoonstelling vormt de ruim 8.100 objecten tellende collectie antisemitische tekeningen, spotprenten, affiches en voorwerpen die de Belgische Sjoa-overlevende Arthur Langerman (1943) de afgelopen vijftig jaar verzamelde. "Ik wilde weten wat de Joden hadden misdaan om zo zwaar gestraft te worden", legt hij uit in een artikel in de Vlaamse krant De morgen. "Mijn moeder wilde nooit over de Holocaust spreken, en pas in 1961, het jaar waarin in Israël het proces tegen Adolf Eichmann van start ging, begon ik te begrijpen wat er met mijn familie was gebeurd."

De tijdelijke tentoonstelling #FakeImages toont antisemitische beelden door de eeuwen heen, met een sterke focus op propaganda voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar #FakeImages toont ook welke mechanismen een grote impact hebben op onze hedendaagse denkbeelden en onze maatschappij.

Bekijk de website van #FakeImages: er is veel te lezen. De opening op woensdag 27 januari 2021 om 20.00 uur, waarin Veerle Vanden Daelen, adjunct-algemeen directeur een rondleiding geeft door de tentoonstelling, werd gestreamed en is hier online terug te kijken.

Begin januari zijn Ruben Vis en de broers Ronnie en Jair Eisenmann begonnen met ZoomZitZ. Podcast tussen Amsterdam en Jerusalem, een serie radioverhalen waarin allerlei onderwerpen, en niet uitsluitend Joodse, vanuit een Joods perspectief worden besproken. De nieuwe afleveringen zijn te beluisteren op Jonet.nl. Daar vertelt Ruben Vis: “Het heet ZoomZitz, omdat het inzoomt op het nieuws en een programma is waar de luisteraar eens goed naar gaat zitten.”

Meer weten en vooral: meer horen over ZoomZitz: ga naar Ruben Vis en gebroeders Eisenmann maken nieuwe postcast.

Op Twitter vind je alle afleveringen van ZoomZitZ. Podcast tussen Amsterdam en Jerusalem - tot op heden zijn dat er negen - op datum bij elkaar, maar je kunt natuurlijk ook kijken op jonet.nl/?s=zoomzitz.


  • De befaamde Amerikaanse talkshow host Larry King bezweek op zaterdag 23 januari aan de gevolgen van corona. In de media werd hij uitgebreid herdacht, maar Tablet Magazine pakte het anders aan: men haalde het boek Stars of David: Prominent Jews Talk About Being Jewish (2005) uit de kast en zette het hoofdstuk over Larry King online: ‘I’m a Classic Agnostic, But I’m a Jewish Agnostic’.
  • Bestaat er zoiets als Joodse muziek? Hoe vaak is die vraag al niet gesteld (en ten dele beantwoord…). Op Basiaconfuoco.nl een kleine speurtocht door de Joodse muziekgeschiedenis, van het eerste begin tot ver in de twintigste eeuw.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.