Signs of Sur­vival

A Mem­oir of the Holocaust

Gepubliceerd op: 27 januari 2022

Signs of Sur­vival
A Mem­oir of the Holocaust

Renee Hartman, Joshua M. Greene

New York: Scholastic, Inc., 2022
Aantal blz.: 128
ISBN: 9781338753356

Ook als e-book verkrijgbaar

"Ik was toen tien jaar oud, en mijn zus was acht. We woonden op de vierde verdieping. En allebei mijn ouders waren doof. En ik had ook een doof zusje. Ik was de oren van mijn familie. Het was mijn verantwoordelijkheid om iedereen te waarschuwen als de soldaten kwamen. Dan gingen we met z'n allen naar de achterkamer. En als ze aanklopten deden we niet open, en waren zo stil als mogelijk. En we leefden in doodsangst voor het geluid van hun laarzen."

In 1943 begonnen de nazi's met het deporteren van Joden uit Tsjechoslowakije, en ook bij Renee, Herta en hun ouders in Bratislava stond de Sjoa voor de deur. De meisjes wisten aanvankelijk uit handen van de soldaten te blijven, terwijl hun ouders werden weggevoerd. In 1944 werden Renee en Herta toch opgepakt en naar Bergen-Belsen gestuurd, waar Renee nog altijd haar dove zusje kon bijstaan. Na de bevrijding van het kamp kwamen Renee en Herta in Zweden terecht, waar ze een tijdlang een min of meer normaal leven leidden. 

In Signs of Survival vertellen de zusjes hoe zij zich de gebeurtenissen herinneren.
Wat dit boek, bedoeld voor jongvolwassenen, bijzonder maakt is de vorm: een bewerkt transcript van de gefilmde getuigenissen uit het Fortunoff Video Archief van Yale University, én het is een van de weinige boeken over de Sjoa die specifiek gaat over Joden met een handicap - zij hadden nog veel minder kans om te overleven.

Renee Hartman werd geboren in 1933, haar zusje Herta in 1935, beiden in Bratislava. In 1948 gaan de meisjes naar Amerika. Renee trouwt in New Haven met de in Frankfurt geboren Geoffrey Hartman die in 1939 met een Kindertransport in Groot Brittannië terechtkomt.. Renee en Geoffrey stonden samen aan de wieg van het Fortunoff Video Archive for Holocaust Testimonies in Yale en van Yale's Jewish Studies Program. Renee heeft veel geschreven over de Sjoa, waaronder de dichtbundel Wounded Angels en een hoofdstuk over Bergen-Belsen in The Power of Witnessing.

Joshua M. Greene (1950) is schrijver, documentairemaker en veelgevraagd spreker over de Sjoa. Als auteur is hij meermaals bekroond voor zijn biografieën van historische figuren.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.