Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 10 september 2021

Joodse oudheden van de afgelopen 1000 jaar tentoongesteld door de Israel National Library.

In een samenwerking tussen Israels National Library en het Pardes Institute of Jewish Studies, zullen deze oudheden te zien zijn in een serie van drie films.
Zeldzame Joodse voorwerpen, waaronder een kalender uit de twaalfde eeuw, worden nu tentoongesteld in deze nieuwe serie. De tentoonstelling opent vóór Rosj Hasjana en is getiteld A Look at the Jewish Year. De tentoonstelling laat unieke voorwerpen zien waaronder het eerste geschreven Jiddisje document en prachtige illustraties uit de achttiende eeuw. De drie films waarin deze tentoonstelling te zien is duren elk ongeveer vijftien minuten.
Te zien zal zijn een bijna 1000-jaar oude Joodse kalender die werd gevonden in de beroemde Geniza van Caïro, het Machzor van Worms uit de dertiende eeuw, waarin het eerste geschreven Jiddisj te zien is en een manuscript uit de achttiende eeuw dat bekend staat als Sefer Evronot en dat een aantal indrukwekkende illustraties bevat.
Er zijn ook contemporaine voorwerpen, waaronder een poster uit het begin van de twintigste eeuw met daarop een afbeelding van een traditionele maaltijd voor Soekot en een vlaggenparade van kinderen voor Simchat Tora.

De drie films bevatten een gesprek tussen dr. Yoel Finkelman, curator van de Haim and Hanna Salomon Judaica Collection in de National Library of Israel, en Nechama Barash van het Pardes Institute of Jewish Studies.

De films zijn gemaakt om de kijkers begrip bij te brengen van de Joodse kalender en feestdagen door de lens van de grote collectie aan zeldzaamheden van de Library.

bron: Jewish News (https://jewishnews.timesofisrael.com/)

De synagoge in Potsdam, de eerste nieuwe in Potsdam na de Tweede Wereldoorlog

Het futuristische gebedshuis in Potsdam is een onderdeel van het onlangs geopende European Center for Jewish Learning van de Universiteit van Potsdam, en heeft plaats voor ongeveer veertig personen. Het European Center for Jewish Learning werd in 2013 geopend samen met de School of Jewish Theology en geeft ook ruimte aan twee seminaries, het progressieve Abraham Geiger College (gesticht in 1999) en het conservatieve Zacharias Frankel College (gesticht in 2013).

Volgens historicus Ulrich Knufinke is de synagoge de eerste die wordt gewijd sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog en de eerste synagoge die deel uitmaakt van een Duitse universiteit. Knufinke schreef mee aan de gids over deze synagoge.

bron: Times of Israel (https://www.timesofisrael.com/potsdams-stylish-new-synagogue-is-the-german-citys-first-since-wwii/)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.