Vonkenregen

augustus 1939. De zomer voor de oorlog begon

Gepubliceerd op: maandag 7 september 20

Vonkenregen
augustus 1939. De zomer voor de oorlog begon

Hauke Friederichs

Amsterdam: Thomas Rap, 2020
Aantal blz.: 432
ISBN: 9789400406667
Vertaald door: Kris Lauwerys, Isabelle Schoepen
Oorsponkelijke titel: Funkenflug. August 1939: Der Sommer, bevor der Krieg begann

Hauke Friederichs (1980) werd geboren in Hamburg en promoveerde in de sociale en economische geschiedenis aan de universiteit van Hamburg, waar hij ook criminologie, politicologie en journalistiek studeerde. Hij schrijft voor Die Zeit en Geo Epoche.

Augustus 1939. Het is heet in Midden-Europa. Boeren spannen hun paarden voor de wagens, het graan moet worden geoogst. Stedelingen vieren zomervakantie. Het zou een onbekommerde tijd moeten zijn, maar er hangt iets in de lucht. Sommigen zeggen dat er oorlog komt, anderen zeggen dat het zo'n vaart niet zal lopen. De wereld richt haar blik op de Obersalzberg, van waaruit Adolf Hitler zijn dodelijke plannen maakt.
Hauke Friederichs vertelt het verhaal van de weken die voorafgingen aan de eerste september in 1939, toen om kwart voor vijf 's ochtends met de Duitse inval in Polen de oorlog begon. Hij zoomt in op een vonkenregen die uiteindelijk de wereld in lichterlaaie zou zetten.
Beroemde én beruchte namen komen voorbij, mensen die een onuitwisbaar stempel op de geschiedenis zouden zettenNieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.