Geen makke schapen

Een persoonlijke geschiedenis van joods verzet

Gepubliceerd op: 4 maart 2021

Geen makke schapen
Een persoonlijke geschiedenis van joods verzet

Martijn Katan

Amsterdam: Prometheus, 2021
Aantal blz.: 208
ISBN: 9789044646429

'Wie van mijn Joodse familieleden heeft zich in de oorlog actief verzet?' Martijn Katan vroeg zich dat af en ging op onderzoek. Tot zijn verbazing vond hij er maar liefst tien.

Zijn vader Richard Katan, die Ausweisen vervalste; Hans Katan, die het gebruik van pistolen en bommen niet schuwde; Mol Valk, die een geheime boekhouding bijhield en boze Wehrmachtofficieren tot de orde riep, en nog zeven anderen. Ze voorzagen onderduikers van papieren en geld, brachten geallieerde soldaten in veiligheid en liquideerden gevaarlijke verraders.

Katan reconstrueert hun levens aan de hand van archieven, brieven, krantenberichten, foto’s en getuigenissen van overlevenden. Een inleidend hoofdstuk beschrijft het Joodse verzet in Nederland in bredere zin. Het grote aantal verzetsmensen onder Katans verwanten blijkt geen uitzondering te zijn. De cijfers laten zien dat het percentage verzetsstrijders onder Joden hoog was en vermoedelijk hoger dan onder Nederlanders in het algemeen. Veel meer Joden dan tot nu toe werd gedacht lieten zich niet als makke schapen wegvoeren, maar vochten terug.

Martijn Katan (1946) is een zoon van Joodse ouders die de oorlog overleefden dankzij hun moed, koelbloedigheid en een flinke dosis geluk. Katan is biochemicus, emeritus hoogleraar voedingsleer en columnist voor *NRC*. Hij schreef twee bestsellers over voeding: Wat is nu gezond? en Voedingsmythes.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.