Eén tekst - drie invalshoeken

De tweede editie van het Talmoedisch debat bij Crescas!

Gepubliceerd op: 12 mei 2022

Tamarah Benima, Yanki Jacobs en Eric Ottenheijm

Het seizoen 2021-2022 stond bij Crescas in het teken van Leiderschap. Het thema werd op tal van manieren 'aangevlogen', om het maar eens in aansprekend hedenlands te zeggen.
De laatste activiteit waarin we met het jaarthema aan de slag gaan, is een debat over een tekst uit de Talmoed.

Op 19 juni gaan Tamarah Benima, Yanki Jacobs en Eric Ottenheim, drie Joodse geleerden van naam, elk vanuit hun eigen achtergrond met elkaar in discussie over een tekst uit Talmoed Bavli, Berachot 28a. Leiderschap is daarin de rode draad. Moderator is onze docent rabbinica Leo Mock.

Wil je alvast wat 'voor-lezen': op sefaria.org kun je het tractaat in Engelse vertaling vinden. Handig als je actief wilt deelnemen aan de discussie, want daartoe ben je ook van harte uitgenodigd!

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Eric Ottenheijm Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Parabels

Ons woord parabel is afgeleid van het Griekse woord parabolè, dat ook een weergave is van het Hebreeuwse masjal. Het duidt zowel een spreuk (denk aan Misjle Sjlomo) als een gelijkenis of parabel,...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.