Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws.

Gepubliceerd op: 8 april 2021

Meneer Wilder en ik

Jonathan Coe

Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
Aantal blz.: 256
ISBN: 9789403125015

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Otto Biersma
Oorsponkelijke titel: Mr Wilder and Me

In de zomer van 1977 vertrekt de naïeve jonge vrouw Calista om op wereldreis te gaan. Via de Verenigde Staten komt ze terecht op een Grieks eiland dat wordt omgebouwd tot een filmset. Bij toeval werkt ze daar voor de fameuze regisseur Billy Wilder, over wie ze zo goed als niets weet. Maar de tijd die ze doorbrengt in dit luxueuze, onbekende oord zal haar voor altijd veranderen.Terwijl Calista geniet van het avontuur, realiseert Wilder zich dat zijn carrière zo goed als voorbij is. Niet langer geliefd in Hollywood heeft hij zijn nieuwe film laten financieren door Duitse producenten. Wanneer Calista hem volgt naar München voor het filmen van wat extra scènes, wordt ze deelgenoot van Wilders duistere familiegeschiedenis.

Meneer Wilder en ik is zowel een tedere coming of age roman als een portret van een van de meest intrigerende mensen uit de filmwereld. De Britse meesterverteller Jonathan Coe schrijft meeslepend over het verstrijken van de tijd en de vergankelijkheid van roem, over het belang van familie, en de gevaarlijke aantrekkingskracht van nostalgie.

Jonathan Coe (1961) is schrijver van vele succesvolle romans, waaronder Het moordende testament, Het huis van de slaap, De Rotters Club, De gesloten kring, De afschuwelijke eenzaamheid van Maxwell Sim, Expo 58, Nummer 11 en Klein Engeland. Zijn biografie over de schrijver B.S. Johnson werd bekroond met de Samuel Johnson Prize. Meneer Wilder en ik is zijn meest recente roman. Jonathan Coe woont en werkt in Londen.

Dagboek van de opperrabbijn
54 dagen uit het leven van Binyomin Jacobs

Binyomin Jacobs

Zwolle: Scholten Uitgeverij, 2021
Aantal blz.: 224
ISBN: 978908311490

Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven?
In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven. In dit bijzondere boek zijn hieruit 54 dagen geselecteerd.

Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen, over zijn strijd tegen het secularisme waardoor God uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, en over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk. Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben, komt voorbij net als het bespuugd worden op straat.

In Dagboek van de opperrabbijn krijg je een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs woont met zijn gezin in Amersfoort. Zijn ouders overleefden de Tweede Wereldoorlog en stimuleerden hun zoon om te studeren. Na het gymnasium studeerde hij dan ook aan diverse Talmoedhogescholen, zowel in Frankrijk als in Israël. Eind 2008 werd hij benoemd tot de opperrabbijn van alle Joodse gemeenten in Nederland. Binnen het jodendom hoort hij bij de stroming van de Lubavitcher chassidiem. 

Wie herdenken wij op 4 mei?
Een visuele gids

Jaap Goudsmit, Johan Heilbron, Peter Ekamper, Timo van Barneveld, Bela Zsigmond

Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2020
Aantal blz.: 216
ISBN: 9789492928832

Ook als e-book verkrijgbaar

Aan wie of wat denk jij tijdens de twee minuten stilte op 4 mei? 

Ieder jaar herdenken we op 4 mei alle doden die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog, tussen 1939 en 2020, zijn gevallen ten gevolge van onderdrukking of in de strijd voor de vrijheid. In totaal gaat het tot op heden om ongeveer 300.000 mensen, een duizelingwekkend aantal, waarbij we ons maar moeilijk iets kunnen voorstellen. Zeker in deze tijd, nu de Tweede Wereldoorlog lang achter ons ligt en er bijna geen ooggetuigen meer zijn, is het belangrijker dan ooit om de gedachte vast te houden: dit nooit meer. 

Dit boek maakt in meer dan 150 visualisaties feitelijk en in volle omvang zichtbaar wie de slachtoffers waren en hoe of waar ze aan hun einde kwamen. Burgers en militairen, jongeren en ouderen; slachtoffers van represailles, luchtaanvallen, executies, de Hongerwinter en deportaties. 4 mei is dé gelegenheid om bewust te bedenken wie ons allemaal zijn ontvallen en hoe hoog de prijs is van onderdrukking en de strijd voor de vrijheid. 

Het boek beslaat de periode van 1940 tot nu zoals het Memorandum van Herdenking van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei aangeeft.

Over de samenstellers:
Jaap Goudsmit is initiatiefnemer en arts-onderzoeker, verbonden aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en Harvard University, Boston, USA.
Johan Heilbron is socioloog, verbonden aan de Erasmus Universiteit en de École des Hautes Études en Sciences Sociales, Parijs.
Peter Ekamper is demograaf, verbonden aan het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Rijksuniversiteit Groningen.
Timo van Barneveld is historicus en zelfstandig onderzoeker
Bela Zsigmond is grafisch ontwerper en visueel kunstenaar

In mei 1945 was de oorlog niet voor iedereen afgelopen. Voor veel Joden die uit de kampen en onderduik terugkwamen, begon toen pas een groot deel van de ellende.

Michal Citroen laat in het radioprogramma In Het Spoor Terug (OVT 4 april 2021 11.00 uur) ooggetuigen van deze pijnlijke nasleep van de oorlog aan het woord. De documentaire is gebaseerd op de nieuwste en uitgebreide versie van haar gelijknamige boek U wordt door niemand verwacht en een eerdere radioserie voor de VPRO.

Deel 1: De bevrijding en terugkeer naar huis is online terug te luisteren op Het Spoor Terug: 'U wordt door niemand verwacht' #1.
Deel twee wordt op 11 april op dezelfde zender en tijd uitgezonden.


  • Het literaire weblog Tzum heeft de lijst gepubliceerd met de twintig romans die genomineerd zijn voor de Europese Literatuurprijs 2021. Enkele daarvan zijn ook besproken in de nieuwsbrief van Crescas.
  • Ook op Tzum nieuws over de toenemende spanningen tussen Arnon Grunberg en Abdelkader Benali.
  • Sofie Lakmaker, auteur van De geschiedenis van mijn seksualiteit, is een van de gasten in Brommer op zee, het nieuwe boekenprogramma van de VPRO. De eerste uitzending is zondag 18 april op NPO 2.
  • We kennen de titel, De dood in Taormina, de naam van de schrijver, Arnon Grunberg, de uitgever, Nijgh & van Ditmar en de verschijningsdatum (halevai …), 17 augustus, en we weten dat de roman gaat over een lokeend, het baren van verlangen en een wielrenner in Rimini, en 288 bladzijden zal tellen. Tot zover het laatste boekennieuws over Arnon Grunberg.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.