Boekennieuws

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws

Gepubliceerd op: 24 november 2022

Joodse man, biddend ((1913). Marc Chagall

Judasvrouwen
Verraad in het Derde Rijk

Helga Schubert

Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2022
ISBN: 9789493304000

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Goverdien Hauth-Grubben
Oorsponkelijke titel: Judasfrauen. Zehn Fallgeschichten weiblicher Denunziation im Dritten Reich

Hoe kwamen verraders in de Tweede Wereldoorlog tot hun daad? Niet alleen mannen werkten voor de nazi’s, maar ook vrouwen; een gruwelijk maar tegelijk fascinerend inzicht voor Helga Schubert. In Judasvrouwen reconstrueert ze de verhalen van tien vrouwen die verraad hebben gepleegd. Nauwkeurig werkte ze stapels dossiers van rechtbanken door om te doorgronden wat deze vrouwen dreef en hoe de dodelijke relatie tussen verraders en slachtoffers er precies uitzag. Zonder oordeel, haar stijl is koel, maar de ingehouden woede en emotie zijn op elke bladzijde voelbaar. 

Helga Schubert (1940) werkte in Oost-Duitsland als psychotherapeut. Na tal van boeken te hebben geschreven, trok ze zich terug uit het publieke leven. Hier kwam in 2020 verandering in toen ze de Ingeborg Bachmann-Preis won voor Altijd weer opstaan.

In de Digibieb: Bruiloft in Europa

Marianne Philips

Amsterdam: Em. Querido’s Uitgeverij N.V., 1962
Aantal blz.: 223

Bruiloft in Europa is Marianne Philips’ meest gelezen boek. Het speelt te Wenen in 1933, als zich voor de stad, die nog altijd door iets van haar oude glorie wordt gesierd, de gruwelijke jaren reeds aankondigen.
In een groot huis aan de Luftbadgasse vieren schilderspatroon Hodl en zijn vrouw Resi temidden van hun huurders het gouden huwelijksfeest. Die huurders vormen het koor dat de ballade van Wenens ondergang zingt: een violist, een arm echtpaar van aristocratischen huize, een Joodse geleerde, een zangeres met vergeten roem...

"Er is, (heeft prof.dr. N .A . Donkersloot gezegd) een gouden kartelrandje om die schrale levens als om een avondwolk. En iets van het aureool van het leven zelf, dat ook over het verval heen straalt. En daarom leest u het straks geboeid en vertederd en vaak geamuseerd ..."

Bij de heruitgave in 2022 schrijft uitgeverij Astoria: "Marianne Philips verrast met deze sprankelende roman over het revolutionaire, tragische en luchthartige Wenen van 1933. Rondom een gouden bruiloft als middelpunt speelt zich het kleurig gebeuren af van één etmaal: politieke beroering, verarmde aristocratie, muziek, liefde, ontwortelde felle jeugd. Philips heeft de verhalen van de verschillende personages zo prachtig in elkaar laten grijpen dat er een organische eenheid is ontstaan, waar speelsheid en tragiek, bruiloftsgenoegens en noodlotsdreiging afwisselen en elkaars effect versterken. Maar het allermooiste is wel dat in dit wisselende spel van tegendelen de sfeer van het oude, voorbije Wenen aanwezig is, onvergankelijk in zijn onvergankelijkheid. Met Bruiloft in Europa heeft Philips een uitermate levenskrachtige roman geschreven, die in zijn veelzijdige mensenliefde tot de opvallendste romans van de Nederlandse literatuur gerekend mag worden."


Je kunt Bruiloft in Europa kosteloos online lezen in de Digibieb of als PDF downloaden naar je computer of tablet.

Marianne Philips (1886-1951) werd in Amsterdam geboren. Ze debuteerde pas na haar veertigste als romanschrijfster. Philips schreef psychologische romans waarin de zoektocht van een jonge man of vrouw naar volwassenheid en eigen identiteit centraal stond.

Uit de ramsj: Op de foto in oorlogstijd
Studio Wolff, 1943

Tamara Becker, An Huitzing

Eindhoven: Uitgeverij Lecturis B.V., 2017
Aantal blz.: 448
ISBN: 9789462262119

Op de foto in oorlogstijd gaat over een klein deel van het oeuvre van fotografe Annemie Wolff (1906-1994): de honderd fotorolletjes uit 1943, met portretten van 440 mensen, één gipsmasker, één kat en drie hondjes. Bij de foto's hoort een kasboek, geordend per maand, data, namen, verwijzingen naar filmnummers, adressen en ontvangen bedragen. Circa honderd mensen op de foto's komen niet in het kasboek. Een derde van de klanten was jonger dan twintig jaar. Ongeveer zestig procent was Joods of half-Joods, van wie meer dan de helft de oorlog heeft overleefd. Tamara Becker en An Huitzing identificeerden meer dan 300 personen met zekerheid en vertellen hun verhaal vanaf het moment dat op 14 januari 1943 Annemies eerste klantje zich aandient, de Joods peuter Robert Ferro. Mensen gingen midden in de oorlog "nog even naar de fotograaf" om verschillende redenen. Vaak wilden ze een pasfoto voor een vervalst persoonsbewijs. Acht foto's van Annemie zijn aangetroffen in het Calmeyer-archief: ze zijn ingezet om de geportretteerden 'Arisch' te laten verklaren. De meeste foto's zijn echter gemaakt voor de herinnering, om aan geliefden te geven of zelf te houden. Er zijn veel babyfoto's: ondanks alles, gaat het leven tijdens een bezetting gewoon door. De tegenstelling tussen vreedzame foto's en de huiveringwekkende omstandigheden is de rode draad van het boek.

Wil je Op de foto in oorlogstijd. Studio Wolff, 1943 kopen? Klik op de titel!

Tamara Becker is historica en schreef samen met An Huitzing Op de foto in oorlogstijd. Studio Wolff, 1943.

Het literaire weblog Tzum bespreekt Het lied van Europa, het langverwachte nieuwe boek van Leon de Winter. Recensent André Keikes is niet onverdeeld enthousiast: "De roman is een excentrieke mix van thriller, politieke fictie en moralistisch gemopper waarin de taal ondergeschikt is en slechts ten dienste staat van het veel te omvangrijke eindproduct."

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.