Kunst en cultuur

Cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 25 augustus 2022

*Eugene de Salignac (1861-1943): July 29, 1908 - Workers dig in Delancey Street on New York's Jewish Lower East Side.*

De Amerikaanse fotograaf Eugene de Salignac maakte tussen 1906 en 1934 meer dan 20.000 prachtige glasplaatnegatieven van New York City. In die jaren van duizelingwekkende groei werkte hij als fotograaf voor het Department of Bridges/Plant and Structures en documenteerde hij de totstandkoming van de moderne infrastructuur van de stad, waaronder bruggen, grote gemeentelijke gebouwen, wegen en metro's. De opmerkelijk lyrische foto's van de Salignac worden al jaren in boeken en films gebruikt, maar de maker wordt zelden met naam genoemd.
De Salignac liet vijf handgeschreven logboeken na, die elk negatief identificeren aan de hand van de plaats en de exacte datum.
Meer werk van De Salignac is te zien op fotografiewebsite Oltre il Muro.

Ter gelegenheid van het festival 900 jaar Joden in Zwolle  vindt in de Synagoge van Zwolle het vertelconcert annex voorstelling De blues van Kattenburg plaats, met toegankelijke, swingende muziek en ontroerende verhalen van en over de Joodse componisten Dick Kattenburg (1919-1944) en Marius Flothuis (1914-2001).

Acteur Harpert Michielsen, Eleonore Pameijer (fluit) en Tobias Borsboom (piano) brengen in tekst en muziek een stukje verleden tot leven.

Type:
muziek
Wie:
Leo Smit Stichting, Festival 900 jaar Joden in Zwolle
Waar:
Synagoge Zwolle, Samuel Hirschstraat 8, Zwolle
Wanneer:
maandag 5 september 2022
Tijd:
20.00-21.00 uur

In september 2022 presenteert de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae U zult begrijpen dat … De keuzes van Arti et Amicitiae in en na WO2, een tentoonstelling en publieksprogramma over het oorlogsverleden van de vereniging.

Joodse leden werden geroyeerd, alle overigen werd gevraagd een ariërverklaring te tekenen. Arti had zich al in een vroeg stadium van de Duitse bezetting en met toestemming van de stemhebbende leden ingeschreven bij de Kultuurkamer, een beslissing met gruwelijke consequenties: vijftien Joodse kunstenaars werden uit de vereniging gezet of zegden hun lidmaatschap op. De meesten van hen werden in de daarop volgende jaren naar kampen gedeporteerd en vermoord. Wie geen ariërverklaring kon of wilde ondertekenen, mocht geen lid meer zijn van de vereniging en ook niet meer vrij werkzaam zijn als kunstenaar. Na de oorlog was er nauwelijks sprake van zelfreflectie, aldus de website van Arti.

In 1947 organiseerde Arti et Amicitiae de gewraakte tentoonstelling In Memoriam, met werk van Joodse oud-leden van de vereniging die de oorlog niet hadden overleefd, een dubbelhartig gebaar waarin de verantwoordelijkheid van Arti onbenoemd bleef.

Nu, ruim tachtig jaar na het uitsluiten van de Joodse kunstenaars, organiseert Arti opnieuw een tentoonstelling over haar oorlogsverleden. Dit keer wordt gereflecteerd op de keuzes die gemaakt zijn tijdens en vlak na de oorlogsjaren. In dezelfde zalen als destijds is de tentoonstelling In Memoriam vertaald naar het heden.

De  tentoonstelling U zult begrijpen dat … De keuzes van Arti et Amicitiae in en na WO2 laat zien hoe de vereniging omging met in- en uitsluiting, hoe zij omging met haar bedreigde leden en de nagedachtenis aan deze leden, hoe de vereniging zichzelf zag en profileerde en hoe daar door anderen over werd gedacht.

Type:
expositie
Wie:
Arti et Amicitiae
Waar:
Rokin 112, Amsterdam
Wanneer:
zaterdag 3 september 2022 - zondag 2 oktober 2022
Tijd:
Dinsdag t/m zondag van 12:00 – 18:00 uur geopend. De toegang is gratis

Het productietram achter de populaire Netflixserie Shtisel heeft een nieuw project op stapel staan: een serie over Theodor Herzl. Het project, dat wordt gefinancierd door de prominente Israëlische advocaat en filantroop Inbar Nacht, staat nog in de kinderschoenen. Het zal de eerste keer sinds 1921 zijn dat Herzls leven wordt verfilmd.

Een van de kunstenaars van wie werk werd getoond in 1947 in de tentoonstelling In memoriam van Arti et Amicitia en die opnieuw te zien zal zijn in de nieuwe tentoonstelling U zult begrijpen dat … De keuzes van Arti et Amicitiae in en na WO2 (zie elders in deze nieuwsbrief) is Hendrika van Gelder (1895-1943).

Crescas ontving een mail van Renee Simons over Hendrika van Gelder, die een achternicht was van haar grootvader en een aantal familieleden portretteerde. Maar van Van Gelders werk waren slecht drie portretten bekend, alle in familiebezit.

Simons begon in 2019 een speurtocht naar leven en werk van Van Gelder en zette haar bevindingen in 2021 op haar eigen website. Daar kwam als snel een reactie op die veel nieuwe informatie bevatte, te lezen in Een onverwacht gevolg. En daar bleef het niet bij: de genoemde 'tante Riek' was een geliefd persoon, vertelt Rolien van Gelder (1935) in Herinneringen aan tante Riek aan Simons.


Een beknopte biografie van Hendrika van Gelder is te lezen
in het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland.


In 1721 kregen Joden toestemming zich in Zwolle te vestigen. Sindsdien is er bijna onafgebroken Joods leven in de oude Hanzestad geweest. Bijna, want van april 1943 tot mei 1945 waren er voor het oog geen Joden meer in de stad. 

In 2021 was het driehonderd jaar geleden dat de burgerlijke gemeente Joden toestemming gaf zich te vestigen. Deze mijlpaal had de Joodse gemeente natuurlijk groots willen vieren, maar een wereldwijd virus stak daar een stokje voor. Intussen zijn we een jaar verder en vieren we dat driehonderd (en een) jaar geleden Joden zich mochten vestigen in Zwolle alsnog.

Wie:
Joodse Gemeente Zwolle
Waar:
Synagoge Zwolle, Samuel Hirschstraat 8, Zwolle
Wanneer:
zondag 4 september 2022 - zondag 11 september 2022
Tijd:
Per evenement veschillend

Eet jezelf slank met de Rambam methode! Dat klinkt aanlokkelijk, maar wat is het?

Met de Rambammethode leer je echt gezond en puur eten. Het belangrijkste kenmerk ervan is het scheiden van bepaalde voedselgroepen en fruitsoorten; daarnaast heb je een aantal detoxdagen. Je lijf ruimt afvalstoffen op en je immuunsysteem krijgt een boost om je lichaam te herstellen. 

Volgens de specialisten uit Israël Smadar Morag, Rosa de Vries en Shirley Bar ga je door deze manier van eten vanzelf minder eten zonder dat je punten of calorieën hoeft te tellen. Ze vertellen je ook welke voedingssupplementen je moet nemen en waarom.


Na aanmelding per mail aan info@stichtingkolisha.nl krijg je alle informatie toegestuurd.

Wie:
Stichting Kol Isha
Wanneer:
dinsdag 6 september 2022
Tijd:
10.00 - 17.00 uur

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Diklah Zohar Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Kunst in antieke synagoges

Al vanaf het begin van het archeologisch onderzoek in Israël was het aantal synagoges die er werden opgegraven overweldigend. Wat op de moderne beschouwer nog verrassender kan overkomen, zijn de...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.