A Look at the Jewish Year: The Jewish Calendar

Van maand tot maan(d): hoe de Joodse kalender tot stand kwam

Gepubliceerd op: 27 oktober 2022

In het oude Israël bestond geen vaste kalender. Nieuwe maanden werden pas door de rabbijnse rechtbank uitgeroepen nadat ooggetuigen zwoeren dat zij de nieuwe maan hadden gezien. Zo weerspiegelde elke nieuwe maand in wezen een partnerschap tussen het Joodse volk dat de maan verklaarde en God die bepaalde dagen in een maand als heilig bestempelde, dagen voor vieringen en offers.
Hillel de Tweede, een Joodse wijsgeer die leefde in de vierde eeuw vdgj, legde met behulp van astronomische berekeningen de Joodse kalender vast. Dit is de kalender die tot op de dag van vandaag door Joden over de hele wereld wordt aangehouden.

Dr. Yoel Finkelman, curator van de Haim en Hanna Salomon Judaica Collectie van de Nationale Bibliotheek van Israël en rabbaniet Nechama Barash van het Pardes Instituut voor Joodse Studies in Jeruzalem bekijken enkele zeldzame items in de collecties van de Nationale Bibliotheek en bespreken de teksten en vragen rond het concept van de Joodse kalender. Dit is de eerste film in een serie die inzicht geeft in de Joodse kalender en feestdagen vanuit de collectie Joodse manuscripten, boeken, gedrukt materiaal en meer van de Nationale Bibliotheek van Israël.

A Look at the Jewish Year: The Jewish Calendar

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.