Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 12 november 2020

Eind oktober 2020 werd dr. Ruth Calderon (1961) benoemd tot president van het World Zionist Organisation (WZO); zij is daarmee de eerste vrouw op deze prestigieuze positie in een zionistische organisatie. Wat het extra bijzonder maakt, is dat de WZO sinds 1972 geen president meer heeft gehad - de organisatie werd geleid door voorzitters.

Calderon zat van 2013 tot 2015 voor de progressieve partij Yesh Atid in de Knesset en was daar plaatsvervangend kamervoorzitter.
Ze is een gedreven voorvechtster voor een pluralistische Joods-Israëlische cultuur. Haar doctoraat in Talmoedstudies aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem is haar baken bij het verwezenlijken van een maatschappij waarin seculier en religieus op voet van gelijkheid samenleven.

In 1989 was Calderon een van de oprichters van ELUL, het eerste Joodse leerhuis waar religieuze en seculiere vrouwen en mannen gezamenlijk kunnen leren en lesgeven. In Tel Aviv zette ze in 1996 ALMA op, Home for Hebrew Culture, een plek voor iedereen die in Joodse cultuur geïnteresseerd is, ongeacht afkomst, geloof of affiniteit.

Bij haar toetreden tot de Knesset in 2013 hield Calderon een vlammende toespraak waarin ze haar opvattingen onomwonden verwoordde: "Ik ben ervan overtuigd dat de studie van de grote literaire werken uit de Hebreeuwse en Joodse cultuur van grote betekenis is voor de totstandkoming van een nieuwe Hebreeuwse cultuur in Israël." Haar speech werd in de media het begin van een 'nieuwe verlichting' genoemd.

Meer over deze bijzondere benoeming én de video van de speech vind je onder Ruth Calderon appointed WZO president op de website van het World Jewish Congress.

  • Prins Charles schreef speciaal voor Times of Israel zijn persoonlijke herinneringen aan rabbijn Lord Sacks die op 7 november overleed. "I have lost a trusted guide, an inspired teacher and a friend."
  • Jonet bericht over de Israëlische dramaserie Valley of Tears die vanaf 12 november wordt uitgezonden door HBO Max. Dit heftige, indrukwekkende oorlogsdrama in acht afleveringen is de duurste Israëlische tv-productie ooit. Naar verwachting is de serie over enige tijd ook te zien bij Ziggo Filsm & Series. HBO Max Nederland vermeldt de serie (nog) niet.
  • The Necessity of Exile in Tablet Magazine gaat over diaspora. Een interessante aanvulling op Bart Wallets Zoom-lezing De Talmoed als het Joodse thuisland.
  • In de Forward een vraaggesprek met Eli Steele, Joods, zwart en doof bovendien, over hoe wij het begrip 'ras' zien.
  • Het Jiddisch Nederlands Woordenboek, een initiatief van de Stichting Jiddische Lexicografie Amsterdam, heeft nu ook ook klemtoonvermelding toegevoegd! Daarmee is het grootste Jiddische woordenboek ter wereld nóg waardevoller geworden.
  • De in Israël geboren Gary Feingold, danser/choreograaf en artistiek directeur van de Henny Jurriëns Studio, heeft van de Stichting Dansersfonds ’79 de Speciale Prijs ontvangen voor zijn waardevolle bijdragen aan de status van de Nederlandse danskunst. Lees meer over de jaarlijkse dansprijzen in de Theaterkrant.
  • Crescas-directeur Diklah Zohar vertaalde een blog van de National Library of Israel uit het Ivriet naar het Engels, en JPost nam Are bloodsucking pelicans a Dutch Jewish symbol? over. Kol Hakavod, Diklah, nu ben jij ook een 'Librarian' van de NLI!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.