Kunst en cultuur

Onze keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends waarvoor je in deze coronatijd het huis niet per se uit hoeft.

Gepubliceerd op: 25 november 2021

De nacht van de Bijbel

Wat is het belang van de Bijbel in onze tijd? Welke invloed had en heeft de Bijbel op ons denken, ons wereldbeeld en onze kunst? Naar aanleiding van de nieuwe Bijbelvertaling en de gelijktijdig verschenen essaybundel Een gesloten tuin, een verzegelde bron staan verschillende schrijvers en makers deze avond in de Aula van de Lutherse Kerk stil bij een van de meest invloedrijke boeken ter wereld.
De nacht van de Bijbel is voor iedereen die geïnteresseerd is in religie-, kunst- en cultuurgeschiedenis.

Sprekers zijn onder meer Guus Kuijer, veelgeprezen auteur van volwassenen- en kinderboeken, Arnon Grunberg, veelbekroond Nederlands schrijver, en columnist en Sabry Amroussi, schrijver en kunsthistoricus en tevens moderator voor het debat.

Let op: bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

Type:
debat
Wie:
Spui 25
Waar:
Aula van de Uva, Singel 411, Amsterdam
Wanneer:
woensdag 8 december 2021
Tijd:
20.00 - 21.30 uur

Mens durf te lezen! is de theatrale literaire salon van de Zaanstreek, waarin de literatuur het hoogste woord voert, met boeiende sprekers, inspirerende gasten, mooie teksten en muziek. De eerste salon van het vijfde seizoen is gewijd aan Frans Pointl.
Te gast zijn Pointl-biograaf David de Poel, publicist en uitgever Vic van de Reijt en Tinie van Soolingen (1926), bij wie Pointl tijdens de Tweede Wereldoorlog zat ondergedoken. Pianist Marcel Worms speelt en zangeres Jeannine la Rose zingt.

Type:
literair
Wie:
Mens durf te lezen!
Waar:
Zaantheater, Nicolaasstraat 3, Zaandam
Wanneer:
zondag 28 november 2021
Tijd:
16.00 uur

In het Turkse instituut Yunus Emre in Amsterdam was de tentoonstelling Sporen van een multicultureel erfgoed te zien met zestig werken van 33 Turkse Sefardische kunstenaars. De website van Yunus Emre besteedt aandacht aan de afsluiting van de expositie. Die is nu alleen nog online te bezoeken. de link vind je op de website van Yunus Emre.

Nu het er naar uitziet dat we nóg meer aan huis gebonden zullen zijn komt muziek vast als geroepen. De Amerikaanse website The Israel Hour, waar je wekelijks een uur lang Israëlische muziek kunt horen, bestaat al sinds 1994, met Josh Shron en zijn echtgenote Mairov Dubrovsky als altijd enthousiaste presentatoren.

Inmiddels is The Israel Hour Radio van een beetje knullige webstek uitgegroeid tot een serieuze website waar je, naast de wekelijkse uitzending, ook podcasts en informatie over concerten en andere live events (helaas alleen in de VS) kunt vinden.
Alles is online te beluisteren. Een absolute aanrader, van ons betreft!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.