Kunst, cultuur en ander fijns

Crescas biedt een keuze uit de culturele en andere evenementen waarvoor je in de lockdown het huis niet uit hoeft

Gepubliceerd op: 25 februari 2021

Paarden op het strand van Katwijk, van Louis Jacob Hartz (1869-1935). De in Amsterdam geboren kunstenaar had een grote liefde voor het leven aan de Noordzeekust. Tussen 1916 en 1920 woonde en werkte hij in Katwijk, maar al eerder ook een korte periode in Wijk aan Zee. In die periode schilderde hij talrijke zeegezichten, schepen, vissers, vissersvrouwen en andere figuren uit de dorpen aan de Noordzeekust. Dat we zo weinig weten van het overige werk van Louis Jacob Hartz kun je lezen op Virtual Jewish Museum.

Paarden op het strand van Katwijk wordt beschreven op de bijbehorende webpagina van de Collectie Joods Historisch Museum.

Op zondag 28 februari om middernacht kun je kijken naar het webinar 1,000 Jewish Cookbooks: Gems from a Personal Collection door dr. Barbara Kirshenblatt-Gimblett.

De vijf seizoenen van de originele Muppet Show zijn sinds een week te zien op het streamingkanaal Disney+.
Maar kijken gaat zomaar niet, lezen we in het AD: het Amerikaanse kanaal heeft een disclaimer toegevoegd  waarin wordt gewaarschuwd voor "negatieve voorstellingen en/of verkeerde behandeling van mensen of culturen."

“These stereotypes were wrong then and are wrong now. Rather than remove this content, we want to acknowledge its harmful impact, learn from it and spark conversation to create a more inclusive future together."
Het Amerikaans-Joodse familieperiodiek Kveller noemt de disclaimer niet, maar verzamelde wel vijftien leuke Joodse weetjes over The Muppet Show.

De Israëlische kunstverzamelaar Galila Barzilaï-Hollander - ze noemt zichzelf liever 'artoholic' - presenteert in haar Brusselse galerie Galila's P.O.C. haar collectie eigentijdse curiosa.
Galila kiest de objecten vanuit haar passie voor esthetiek. Kleur, vorm, energie, materiaal, textuur: alles moet  prikkelen en bijdragen tot visueel genieten.


Sinds kort heeft het werk Eggsistence van de Nederlandse beeldend kunstenaar van Israëlische afkomst Ram Katzir (1969) een permanente plek gekregen bij de ingang van de galerie. Op Katzir's Facebookpagina ook enkele foto's van het maakproces.

Erez Zobary - Love Me

De Canadese singer-songwriter Erez Zobary (van Joods-Jemenitische komaf) weet jazz, soul en r&b te versmelten tot 'Joodse muziek'
Alma. ontdekte haar en vindt haar in één woord geweldig!


Na vier jaar mag Nederland weer naar de stembus, middenin een medische, economische en politieke crisis. Zal er een electorale aardverschuiving plaatsvinden? Tijdens de afgelopen regeerperiode zijn niet alleen in Nederland, maar zeker in het Midden-Oosten de verhoudingen helemaal omgegooid. Welke invloed hebben de Tweede Kamerverkiezingen vervolgens op het buitenlandbeleid in Nederland?

Traditiegetrouw organiseert CIDI in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen een groot debat met woordvoerders van alle grote politieke partijen.
Dit jaar zal het debat plaatsvinden op 9 maart om 18.30 uur, maar zonder publiek.
De deelnemers zijn: VVD - Dilan Yesilgoz-Zegerius, CDA - Martijn van Helvert, D66 - Sjoerd Sjoerdsma, GroenLinks - Tom van der Lee, PVV - Raymond de Roon, PvdA - Kavish Bisseswar. Het debat is te volgen via de website van perscentrum Nieuwspoort en wordt online uitgezonden.

Het belooft een pittig, inhoudelijk en interactief debat te worden, want kijkers zijn bij dit debat ook deelnemers! Zij kunnen meestemmen met de debatstellingen, vragen stellen aan de politici en deelnemen aan onze kijkersverkiezing.

Van tevoren aanmelden om te kunnen deelnemen is niet nodig!

Let op: de aanvangstijd is vervroegd in verband met de avondklok!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.