Under Jerusalem

The Buried History of the World's Most Contested City

Gepubliceerd op: 9 juni 2022

Under Jerusalem
The Buried History of the World’s Most Contested City

Andrew Lawler

New York: Random House, 2021
Aantal blz.: 448
ISBN: 9780385546850

Ook als e-book verkrijgbaar

In 1863 kwam de Franse senator Felicien de Saulcy naar Jeruzalem in de hoop daar relikwieën uit Bijbelse tijden op te graven. Diep onder de grond ontdekte hij een oud graf dat, naar hij beweerde, toebehoorde aan een oudtestamentische koningin. Het nieuws van zijn vondst ging de hele wereld over en wekte zowel ontzag als afgunst op en inspireerde anderen om het legendarische verleden van Jeruzalem te verkennen.

In de anderhalve eeuw sinds de ontdekking van De Saulcy heeft Jeruzalem ontelbare gelukszoekers, missionarissen, archeologen en fanatiekelingen vanuit de hele wereld aangetrokken die het Bijbelse verleden onder de straten en heiligdommen van de stad vandaan willen halen. Hun pogingen hebben diepgaande gevolgen gehad, niet alleen voor ons begrip van de geschiedenis van Jeruzalem, maar ook voor het fel betwiste heden van de stad.
De zoektocht naar het oude Joodse erfgoed in de meest betwiste stad op aarde heeft geleid tot bloedige rellen en internationale vredesakkoorden gedwarsboomd. Tot op de dag van vandaag is de grond onder Jeruzalem nog altijd de arena waar strijd wordt geleverd om de controle over de stad erboven.

In Under Jerusalem neemt journalist Andrew Lawler de lezer mee naar de graven, tunnels en loopgraven van de Heilige Stad en brengt de mensen tot leven die in het verleden dit onderaardse landschap hebben onderzocht. Zou het kunnen dat hun werk mede bepalend is voor het conflict over het moderne Jeruzalem, of zou het toch een bijdrage kunnen leveren aan een vreedzaam samenleven van twee volkeren en drie religies?

De Canadees-Israëlische journalist Matti Friedman las het boek met kritische blik, en schreef er voor Australia / Israel Review het onderhoudende artikel The Treasure of the Jews over.


Journalist Andrew Lawler (1961) schrijft voor enkele gerenommeerde tijdschriften over archeologie, geschiedenis en wetenschap.
Lawler begon als verslaggever in Washington, waar hij het Congres en het Witte Huis versloeg en daarna vertrok naar het Midden-Oosten, waar hij uitgebreid schreef over de impact van oorlog op het cultureel erfgoed. In zijn veelgeprezen debuut Why Did the Chicken Cross the World? (2014) beschrijft hij waarom dit alledaagse dier misschien wel de belangrijkste vogel in de menselijke geschiedenis is. Minstens zo spraakmakend is zijn tweede boek, The Secret Token: Myth, Obsession, and the Search for the Lost Colony of Roanoke (2018), waarin hij zijn onderzoek beschrijft naar de eerste poging van de Engelsen om zich de Nieuwe Wereld te vestigen. The Secret Token werd een internationale bestseller die zowel lof als kritiek oogstte, dat laatste vanwege Lawlers stelling dat het eerste Engelse kind geboren in de Nieuwe Wereld voor altijd het symbool is van blanke suprematie.

Een lezing met beeld door Andrew Lawler, schrijver van Under Jerusalem: The Buried History of the World’s Most Contested City

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Diklah Zohar Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Kunst in antieke synagoges

Al vanaf het begin van het archeologisch onderzoek in Israël was het aantal synagoges die er werden opgegraven overweldigend. Wat op de moderne beschouwer nog verrassender kan overkomen, zijn de...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.