Kort nieuws van heinde en ver

Gepubliceerd op: 4 februari 2021

In Trouw verscheen een artikel over twee kleurenfilmpjes uit 1936 en 1944, de laatste getuigen van het Joodse voetbal.
Omdat we niet zeker weten of iedereen het artikel kan lezen, hebben we de besproken filmbeelden achterhaald en die met toelichting toegevoegd.

In Kamp Westerbork werd door de Joodse gevangenen gevoetbald, dat was al bekend van foto's en dagboekverslagen, en er bestaan zelfs bewegende wedstrijdbeelden, afkomstig uit de propagandafilm over het kampleven die in 1944 in opdracht van kampcommandant Albert Gemmeker werd gemaakt door de Duits-Joodse fotograaf en filmmaker Rudolf Breslauer (1903-1945). "Propaganda voor een schijnwerkelijkheid", noemt Jurryt van de Vooren, schrijver van het artikel in Trouw de beelden.

Voetbal in Kamp Westerbork in het voorjaar van 1944

Sport en beweging Apeldoornsche Bosch werd in 1936 gemaakt door advocaat en amateurfilmer Maurits Levie, die met filmbeelden hoopte geld binnen te halen voor de Joodse psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch. De film is niet alleen bijzonder omdat het de oudst bekende kleurenbeelden van voetbal en korfbal in Nederland zijn: op 21 januari 1943 werd de instelling door de nazi's ontruimd en de patiënten en het personeel gedeporteerd.

Sport en beweging Apeldoornsche Bosch
  • Met ingang van 1 februari 2021 is Jessica Roitman door het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) benoemd tot hoogleraar Joodse Studies aan de Faculteit Religie en Theologie (FRT) van de VU. De leerstoel is verbonden met het Menasseh Ben Israël Instituut, waarbinnen FRT, UvA en het Joods Historisch Museum samenwerken. De Katholieke Raad voor het Jodendom meldt dat hiermee een oude wens van de faculteit Religie en Theologie in vervulling is gegaan.
  • Viroloog Jaap Goudsmit was dinsdag 3 februari te gast bij Met het oog op morgen om te spreken over zijn nieuwste boek Vrij van corona, het begin van een nieuw tijdperk, dat elders in deze nieuwsbrief wordt vermeld.
  • In Times of Israel een artikel over Osnat Barazani, 's werelds eerste vrouwelijke rabbijn. Journaliste Sigal Samuel eert haar Irakese voorouders met het prentenboek Osnat and Her Dove: The True Story of the World’s First Female Rabbi.
  • In Timna in de Negev zijn bij een opgraving 3000 jaar oude stofresten gevonden met de kostbare paarsblauwe kleur waarover in de Bijbel wordt gesproken, meldt JPost. Werd deze kleurstof ook gebruikt voor de kleding van koning David?
  • JTA schrijft over de Joodse Oostenrijker Eric Schwam (1930-2020), die zijn gehele fortuin heeft nagelaten aan het dorp Le Chambon-sur-Lignon in de Haute-Loire, dat hem, zijn moeder en talloze andere Joodse vluchtelingen een veilig heenkomen bood tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • Emanuele Filiberto di Savoia, achterkleinzoon van de laatste Italiaanse koning, Umberto II, maakt excuses voor Mussolini's rassenwetten uit 1938 en de rampzalige gevolgen daarvan voor de Italiaanse Joden.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.