Het geweten

Gepubliceerd op: 4 augustus 2022

Het geweten

Jessica Durlacher

Amsterdam: De Arbeiderspers, 2022
Aantal blz.: 336
ISBN: 789029541824

Ook als e-book verkrijgbaar

Het geweten vertelt de geschiedenis van Edna Mauskopf, die een al te grote liefde koestert voor haar medestudent Samuel. Haar even tragische als geestige verhaal is een zoektocht naar verlossing en volmaaktheid. Het geweten is het portret van een generatie, maar ook het verhaal van de nog net niet verstreken twintigste eeuw, waarbij de geschiedenis van de oorlog en de tweede generatie prachtig wordt afgewisseld met hilarische beschrijvingen van het studentenleven.

Jessica Durlacher (1961) was criticus en columniste, voordat ze debuteerde als schrijfster. Haar vader is de auteur G.L. Durlacher (1928-1996), die een indrukwekkend autobiografisch oeuvre schreef over zijn herinneringen aan de Sjoa.
Zowel Durlachers debuut Het Geweten als De dochter zijn te typeren als 'tweede-generatieroman': in beide boeken zijn de hoofdpersonen kinderen van ouders die de concentratiekampen hebben overleefd, zelf hebben zij de oorlog niet meegemaakt. Voor haar romandebuut kreeg Durlacher de Debutantenprijs en Het Gouden Ezelsoor. Ook werd het boek genomineerd voor de Literatuurprijs Nordrhein/Westfalen. Haar roman De dochter werd genomineerd voor de Literatuurprijs Nordrhein/Westfalen en de NS Publieksprijs.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.