Jerusalem Writers Festival

Live én digitaal

Gepubliceerd op: 29 april 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

De negende editie van het Jerusalem Writers Festival wordt dit jaar georganiseerd in een hybride format. Naast live evenementen in de Israëlische hoofdstad, vindt er ook een uitgebreid digitaal programma plaats voor bezoekers van over de hele wereld. Hoewel het afgelopen jaar op z’n minst uitdagend te noemen valt voor de literatuurwereld, is de organisatie er toch in geslaagd een rijk en gevarieerd programma op te tuigen waaraan niet alleen de beste schrijvers uit Israël deelnemen, maar ook veel grote, internationale namen.

Enkele hoogtepunten uit het onlineprogramma:

Opening Event: Catch 21

Dit unieke openingsevenement bestaat uit een ontmoeting tussen twee van de grootste hedendaagse schrijvers: Salman Rushdie en David Grossman. Rushdie is een in India geboren Britse auteur die talloze prijzen heeft gewonnen. Door de fatwa die over hem werd uitgesproken, vanwege zijn boek De duivelsverzen, leefde Rushdie jarenlang ondergedoken. Grossman is winnaar van de Man Booker International Prize en een van de belangrijkste schrijvers uit Israël. Professor Liad Mudrik gaat met de twee schrijvers in gesprek over hun werk, het jaar 2021, vrijheid van meningsuiting en de toekomst van literatuur in een tijdperk waarin nepnieuws en populisme steeds meer terrein winnen.


Type:
literair
Wie:
Jerusalem Writers Festival
Waar:
online
Wanneer:
maandag 3 mei 2021 - donderdag 6 mei 2021

Opening Event: Catch 21

Een unieke ontmoeting tussen twee vermaarde hedendaagse schrijvers: Salman Rushdie en David Grossman.
Salman Rushdie (1947) is een in India geboren Britse auteur die talloze prijzen heeft gewonnen. Door de fatwa die over hem werd uitgesproken vanwege zijn boek De duivelsverzen, leefde Rushdie jarenlang ondergedoken.
David Grossman (1954) won in 2017 de Man Booker International Prize en is een van de belangrijkste Israëlische schrijvers.
Liad Mudrik, als hoogleraar cognitieve neurowetenschappen verbonden aan de Universiteit van Tel Aviv, gaat met de twee schrijvers in gesprek over hun werk, het jaar 2021, vrijheid van meningsuiting en de toekomst van literatuur in een tijdperk waarin nepnieuws en populisme steeds meer aan terrein winnen.

To Love Another

Dit programma bestaat uit een digitale ontmoeting tussen twee van de meest succesvolle artiesten in hun vakgebied: de Joods-Amerikaanse auteur Jonathan Safran Foer en de internationaal bekende Israëlische singer-songwriter Asaf Avidan.
De twee gaan in gesprek met cultuurjournaliste Anna Burd over hun onwaarschijnlijke vriendschap, de inspiratie die ze uit elkaars werk putten en de poëtische verbinding tussen muziek en literatuur.
Aan het einde van het gesprek zal Avidan een nummer zingen dat hij speciaal voor het festival opnam.


Hold Tight

Harlan Coben is een van de meest succesvolle thrillerschrijvers ter wereld. Hij verkocht meer dan 75 miljoen boeken en heeft meerdere verfilmingen op zijn naam staan. Tijdens het festival gaat Coben in gesprek met auteur Dror Mishani, de populairste schrijver van detective-fictie in Israël. Ze onthullen hun persoonlijke inspiratiebronnen, en proberen de vraag te beantwoorden of er zoiets bestaat als ‘Joodse suspense-fictie’.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.