Koningen van Shanghai

Een fascinerende geschiedenis over ongehoorde rijkdom en weelde, ontreddering en grote persoonlijke moed.

Gepubliceerd op: 21 januari 2021

Koningen van Shanghai
Hoe twee rivaliserende Joodse families meebouwden aan het moderne China

Jonathan Kaufman

Amsterdam: Prometheus, 2021
Aantal blz.: 384
ISBN: 9789044646689

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Paul Syrier
Oorsponkelijke titel: The Last Kings of Shanghai

Koningen van Shanghai is het even bizarre als overrompelende verhaal van twee Joodse families die in de negentiende eeuw uit Bagdad vluchtten en na enige omzwervingen in Sjanghai terechtkwamen. Daar werden ze steenrijk met de smokkel van opium, de bouw van onroerend goed en de economische ontwikkeling van de regio. Door toedoen van hun nazaten, Victor Sassoon en Lawrence en Horace Kadoorie, groeide Sjanghai binnen enkele jaren uit tot ‘het Parijs van de Oriënt’.
Door de speciale status van Sjanghai als Internationale Vestiging zagen deze drie mannen in de jaren dertig van de twintigste eeuw kans 18.000 Europese Joden in Sjanghai onder te brengen en uit de klauwen van de nazi’s te redden. Ook tijdens de Japanse bezetting bleven deze vluchtelingen ongemoeid. Pas met de overname van Sjanghai door de communisten was de rol van de tycoons in Sjanghai uitgespeeld. Koningen van Shanghai is een fascinerende geschiedenis over ongehoorde rijkdom en weelde, ontreddering en grote persoonlijke moed.


Na verschijning van The Last Kings of Shanghai kwamen de fraaie boekbesprekingen. Financial Times schreef: "Een verhaal over ettelijke generaties van de dynastieën Sassoon en Kadoorie, dat terecht de zakelijke activiteiten belicht en in het middelpunt van de moderne Chinese geschiedenis plaatst. De schrijver brengt een onderhoudend contrast aan tussen de ongedisciplineerde Sassoons en de strakke benadering van Kadoorie en zijn zoons Lawrence en Horace. Het boek geeft ook een prachtig overzicht van China’s tumultueuze geschiedenis" en in LA Review of Books: "Koningen van Shanghai is niet alleen een briljant, goed gedocumenteerd en uiterst leesbaar boek over het verleden van China, het geeft ook een beeld van de wisselvalligheden en ironische wendingen van het lot in China’s moderne geschiedenis."

Jonathan Kaufman (1956) schreef dertig jaar lang over China voor The Boston Globe, waarvoor hij verslag deed van het bloedbad van 1989 op het Tiananmenplein, en voor The Wall Street Journal en Bloomberg News.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.