Nieuws van heinde en ver

De wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 13 januari 2022

Voor het eerst in tachtig jaar heeft Alkmaar weer een Joodse gemeente. De op 2 december 2021 opgerichte Liberaal Joodse Gemeente Alkmaar telt momenteel twintig leden en is aangesloten bij het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom. De diensten zullen plaatsvinden in de historische synagoge in de Hofstraat. Bijgaand het persbericht van 10 januari 2022 waarin dit heugelijke feit openbaar wordt gemaakt.

Persbericht Liberaal Joodse Gemeente Alkmaar

De Britse troonopvolger prins Charles zal zeven geschilderde portretten van Sjoa-overlevenden tentoonstellen in the Queen's Gallery in Buckingham Palace. In de documentaire Survivors: Portraits of the Holocaust die op Interntional Holocaust Memorial Day, donderdag 27 januari, door BBC 2 wordt uitgezonden, is te zien hoe de zeven personen hun ervaringen delen terwijl zij door de kunstenaars worden geschilderd. Lees meer in The Jewish Chronicle.

Onderzoek aan een 2700 jaar oud toilet, uitgevoerd door de  Universiteit van Tel Aviv en de Israel Antiquities Authority heeft aan het licht gebracht dat de Israëlieten die ten tijde van de Eerste Tempel in Jeruzalem woonden leden aan infectieziekten veroorzaakt door darmparasieten. Lees meer in The Jerusalem Post: 2,700-year-old toilet reveal: First Temple Jews had gut parasites.

Fans van de Israëlische hitserie Fauda, over een Israëlische antiterreurteam dat uit alle macht probeert te voorkomen dat de altijd gespannen situatie in de Palestijnse gebieden omslaat in geweld, kunnen zich nu al gaan verheugen: na drie succesvolle seizoenen heeft Netflix nu serie 4 aangekondigd, waarin Doron Kavillio en zijn kick-ass team ook buiten de grenzen van Israël aan de slag gaan. Israel21C weet meer én heeft de eerste trailer (zeg maar teaser).

De Amerikaanse schrijver en in de geschiedenis van Centraal- en Oost-Europa en de Sjoa gespecialiseerde historicus Timothy D. Snyder (1969) plaatste op website Open Culture 20 Lessons from the 20th Century About How to Defend Democracy from Authoritarianism. Ze zijn afkomstig uit Snyders nieuwste boek On Tyranny, waarin hij focust op de gebeurtenissen in de VS, die aangeven dat er sprake is van een omslag naar autoritarisme. En hij waarschuwt voor de gedachte dat het heus niet zal gebeuren en dat zo'n omwenteling uiteraard kan worden gestopt.


Atlas Obscura ontdekte recentelijk de geschiedenis van tramlijn 8, ook wel 'de 8' genoemd. Die tramlijn verbond de Rivierenbuurt met het Centraal Station, maar werd in 1942 opgeheven. Het artikel op AO vertelt echter niet het hele verhaal: daarvoor moet je zijn op de website van het Amsterdam Museum, sectie Hart van Amsterdam. Laura van Hasselt schreef daarvoor het artikel Lijn 8 rijdt nooit meer

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Jan van Kreveld Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
De Restitutiecommissie Cultuurgoederen

In de 90-er jaren van de 20e eeuw is internationaal een beweging op gang gekomen om restitutie van roofkunst uit de Nazi-tijd nieuw leven in te blazen. Dat heeft in 1998 geleid tot het vaststellen van...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.