De crèche

Het verhaal van Betty Oudkerk en de Joodse crèche in romanvorm gegoten.

Gepubliceerd op: donderdag 26 november 20, 11:00

De crèche
Historische roman

Elle van Rijn

Amsterdam: Hollands Diep, 2020
Aantal blz.: 336
ISBN: 9789048854974

Ook als e-book verkrijgbaar

Amsterdam, 1942-1943. Tegenover de Hollandsche Schouwburg bevindt zich de Joodse Crèche, door de Duitsers getransformeerd tot een verzamelplaats voor Joodse kinderen voordat zij op transport gaan. Samen met de andere Joodse kinderverzorgsters van de crèche bekommert de zeventienjarige Betty Oudkerk zich om het lot van de kinderen, terwijl het leven buiten de crèche voor Joden steeds beangstigender wordt. In het diepste geheim weten ze onder leiding van Henriëtte Pimentel, de directrice van de crèche, ruim zeshonderd kinderen van deportatie te redden, ongeacht de risico's die dat met zich meebrengt.

De crèche is het verzetsverhaal van jonge vrouwen die in wrede omstandigheden moeten beslissen over leven en dood. Moedige vrouwen met een vurige hoop voor de toekomst - want wie een kind redt, redt de wereld.

Elle van Rijn (1967) studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht en speelde in verschillende theaterstukken en musicals. Het grote publiek kent haar als de comédienne uit Sam Sam, de film Liever verliefd en als drama-actrice in GTST. Elle van Rijn schreef eerder twee succesvolle romans: De tragische geschiedenis van mijn succes (2006) en De hartbewaakster (2008).

"Tijdens mijn research voor dit boek leerde ik Betty Goudsmit-Oudkerk kennen, de enige nog levende kinderverzorgster. Als negentienjarig meisje had zij de moed om in opstand te komen. Dat deed ze met ongekend veel humor en uit liefde voor de kinderen. Helaas is ze nog voor de verschijning van dit boek overleden, maar ze heeft voor eeuwig mijn hart gestolen.’

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.