Landbouw en sjemita

Een jaar rust voor de landbouwgrond na zes jaar bewerken en oogsten

Gepubliceerd op: 5 mei 2022

Op 7 september 2021, 5782 in de Joodse jaartelling, begon het sjemita-jaar, een belangrijk moment in de Joodse tijdcyclus.

Het sjemita-jaar gaat over de grond, het land dat zes jaren achtereen wordt bewerkt en als het ware sjabbat mag houden. Een heel jaar moet het letterlijk met rust worden gelaten.
In Sjemot 23:10-11 lezen we: "Zes jaar lang mag je het land bezaaien en de oogst ervan binnenhalen, maar in het zevende jaar moet je het aan zichzelf overlaten en het laten liggen zodat ook de mindervermogenden van je volk ervan kunnen eten, en wat zij overlaten, kan het wild van het veld eten; handel ook zo met je wijngaard en met je olijfbomen." Dat betekent dus dat alles wat aan het begin van het sjemita-jaar niet meer actief wordt geoogst, wel mocht worden verzameld. En in kortere vorm wordt het sjabbatjaar voor grond ook benoemd in Wajikra 24:4.

Het is een opmerkelijk moderne kijk op de omgang met landbouwgrond - duurzaamheid vóór dat woord was bedacht.

Leo Mock maakte voor Crescas de audiocursus Landbouw en sjemita, waarin hij vertelt wat het voor Israël betekent als je als agrariër een heel jaar lang niets mag doen. Welke oplossingen zijn er gevonden zonder dat de strenge voorschriften geweld wordt aangedaan?

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.